Вечерният час пик прави прибирането с 66% по-бавно

София попадна в топ 100 на градовете с най-големи задръствания в света. Според класацията на световна компания за навигация, цитирана от Би Ти Ви, столицата ни е на 24-то място в Европа по най-тежък трафик и на 83-то в света.

Според класацията всеки ден в задръствания в града губим средно по 38 минути, или 144 часа за година. Заради задръстванията времето за придвижване в столицата се удължава с близо 30%.

Най-много време в задръстванията прекарваме в пиковия час вечер - тогава пътуването ни се удължава с цели 66%. Сутрин не е много по-добре - тогава пътуваме с 58% по-дълго.

Според кмета на София, за да се облекчи трафика, повече хора трябва да променят навиците си. "Всички излизаме с автомобилите си и искаме чист въздух… Инвестираме в градския транспорт и се надяваме повече хора да използват алтернативен начин на придвижване", коментира Йорданка Фандъкова.

A засега шофьорите в нашата столица губят повече време в задръстванията, отколкото в американската Вашингтон например.

И ако в София се губи много време в задръствания, ситуацията в столицата на съседна Румъния е още по-драматична - Букурещ заема 5-о място в индекса за най-големи задръствания.

Най-много време се губи в Мексико, Бангкок и Джакарта.

Виж още: Климатикът в колата ни трови при задръствания

Източник: Би Ти Ви