Седмица след инцидента, отнел живота на 15 души, Валери Митков сподели своя хипотеза за случилото се пред Диана Найденова от Нова телевизия. Възможно ли е обаче трагедията да е резултат от външна намеса?

Собственикът на взривения цех в Горни Лом е убеден, че е станал жертва на саботаж. Според него не е възможно да бъде допусната такава "голяма човешка грешка", каквато е основната версия за взрива.

Валери Митков, който загуби сина си в трагедията, говори за инцидента пред Диана Найденова. Откъс от интервюто бе излъчен в централната вечерна емисия на Нова телевизия, а целият разговор - в сутрешния блок "Здравей, България".

"Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани", категоричен е Валери Митков и пояснява:

"Простичко казано, според мен на няколко места сред мините се е намирало взривно вещество, което е било инициирано. За мен това е единственото логично обяснение..."

За да се получи такава експлозия, е необходимо да има поне няколко външни детонатора, казва той и обяснява, че взривяването на една мина би причинило смъртта на един, двама, максимум трима души. Подозрителен му се струва и фактът, че това се е случило, когато там се е намирало цялото ръководство на дружеството - и в навечерието на избори.

Виж още: Хипотезите за взрива станаха две

Според него не било задължително прекият виновник за случилото се да се е намирал в цеха. Това е можело да бъде инициирано както от София, така и от Белград, от Ню Йорк, ако щете, обяснява Митков и на въпроса "Чувате ли какво говорите обаче?" отвръща: "Да, за съжаление, чувам се - и за съжаление знам как се прави. Но за съжаление не само хора като мен знаят. Знаят и други."

Не мога да си представя кой болен мозък може да направи такова нещо, добавя професорът от Минно-геоложкия институт, който е също така виден масон, бивш член на БСП и съсобственик на къщата музей на поета Пейо Яворов в столицата.

Той отрича появилите се твърдения за лоши условия на труд и ниска работна заплата, като цитира справка, че средното възнаграждение е било 600-700 лева месечно. Твърди също, че не само в завода, но и в цялата страна няма такова голямо количество - 800 хил. - противопехотни мини.

Виж още: Взривените работници - заложници на алчността

На въпрос защо това се е случило в неговото предприятие той признава, че не може да отговори. "Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога", категоричен е той.

"Много боли, просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора трябваше по този начин да си отидат от този свят", допълва бащата на загиналия управител на предприятието Емил Митков.

Собственикът на взривения цех казва, че не е гневен, а по-скоро убит от мъка. "Не пожелавам на никого такова нещо - родители да изпращат децата си от този свят. Няма по-ужасна трагедия", казва още той.

Коментар: Взривоопасно безхаберие

Хипотезата за атентат бе коментирана в студиото на Нова телевизия от експерта Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната. Големите количества противопехотни мини са били установени от следствието, собственикът не е бил запознат с всекидневната обстановка на територията на предприятието, а предишните злополуки другаде в страната говорят, че експлозии с такъв мащаб е напълно възможно да бъдат причинени инцидентно.