Бившият правосъден министър на САЩ коментира възможностите за сделка между Сноудън и американските власти, а междувременно излезе първи трейлър за биографичния му филм, заснет от Оливър Стоун

Едуард Сноудън може да сключи сделка с американските власти и да се завърне в САЩ. Това обяви бившият правосъден министър на САЩ Ерик Холдър в интервю за новините на интернет търсачката "Яху".

Наистина смятам, че има определени основания за решение, което в крайна сметка би удовлетворило всички, коментира той казуса.

Според него е възможно да се постигне споразумение, в което Сноудън ще получи намалена присъда за разкриването на класифицирана информация в замяна на сътрудничество на властите.

Заради разобличенията на Сноудън всички ние сега се намираме в съвършено различна ситуация, каза той и добави, че действията на бившият агент на американската Агенция за национална сигурност (АНС) "са породили нужните спорове" в обществото.

Виж още: Демонтираха паметник на Едуард Сноудън в Ню Йорк

Според "Яху нюз" евентуалната сделка ще позволи на Сноудън да се завърне в родината си, ако той признае вината си по една от точките на обвинението. Присъдата му ще е между три и пет години лишаване от свобода, а в замяна на това той ще трябва да окаже пълно сътрудничество на правителството.

Приемникът на Холдър в правосъдното министерство Лорета Линч обаче отрече да има такава възможност и заяви, че позицията на Белия дом относно случая остава непроменена.

Виж още: Франция може да даде политическо убежище на Сноудън и Асанж

Понастоящем Сноудън пребивава с временно разрешение за три години в Русия, след като властите на САЩ анулираха паспорта му.

Междувременно Оливър Стоун засне игрален филм за него, който излиза в края на годината, навреме за сезона на наградите. Режисьорът е и автор на сценария, базиран на книгите The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man от Люк Хардинг и "Время спрута" (Времето на октопода) от руския му адвокат Анатолий Кучерена.

В главната роля е Джоузеф Гордън-Левит, а тези дни се появи и подгряващият трейлър.

Източник: "Яху нюз", "Гардиън"