По думите на бившия служител на американското разузнаване за 10 години не е намерен нито един терорист благодарение на тези програми

Европейските граждани масово са следени от правителствата си. Това заяви бившият служител на Американската служба за национална (NSA) сигурност Едуард Сноудън в интервю за испанския телевизионен канал "Секста", цитиран от информационните агенции. 

По негови думи правителствата на Испания, Франция, Германия и Великобритания редовно са осъществявали следене на комуникацията на свои граждани. Това е евтино, леко и полезно, обяснява Сноудън. 

Сноудън, който в момента се намира в Москва, твърди, че испанските власти следят активността на всичките около 45 млн. обитатели на страната. 

По негови думи всеки път, когато някой от тези хора изпраща текстово съобщение от мобилния си телефон, провежда разговор или посещава сайт в интернет, действията му се записват. 

Всяка покупка, която се прави и се плаща с банкова карта, също влиза в регистъра, разказва Едуард Сноудън, който  е категоричен, че масовото следене увеличава властта на правителствата, които го осъществяват. 

Според бившия служител на спецслужбите на САЩ американските програми за проследяване, прилагани от Вашингтон, не са помогнали за предотвратяването на нито един терористичен акт.

Виж още: Великобритания иска да следи социалните мрежи, за да се бори с тероризма​

За 10 години не успяхме да намерим нито един терорист благодарение на тези програми, подчерта той и допълни, че информация се събира "за всички за всеки случай". 

И въпреки това той смята, че в САЩ "все още продължава шпионирането на американците" и службите повече отвсякога се интересували от личния живот на хората. 

През 2013 г. Едуард Сноудън разсекрети над 1,7 млн. класифицирани американски правителствени документа, разкриващи тайни програми за масово подслушване на гражданите, осъществявани от Агенцията за национална сигурност на САЩ и други разузнавателни ведомства в страната. Той успя да избяга от страната, където са му повдигнати обвинения в шпионаж, и в момента пребивава в Русия.

В предишно свое интервю пред комика Джон Оливър, Сноудън разкрива как точно американските власти следят гражданите: 

Източник: в. "Сега" / "Секста"