В двореца "Евксиноград" турският президент Реджеп Тайип Ердоган с шефовете на Европейската комисия и Европейския съвет и домакина им Бойко Борисов

Европейският съюз и Турция са за продължаване на диалога, а след разговорите във Варна, които проведоха в началото на тази седмица, премиерът Бойко Борисов изрази надежда до юни да има втора подобна среща, за да бъде отчетен напредък по договорените проблеми.

С тази обща констатация завърши срещата на върха ЕС-Турция между председателите на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и българския им домакин Борисов.

ЕС и Турция "остават близки партньори" в изпълнението на споразумението за мигрантите, заяви Туск, но подчерта, че "не са постигнати решения или компромиси" по въпросите, които предизвикват безпокойство.

ЕС предостави съществена помощ, за да подобри начина на живот на тези бежанци, и тази вечер потвърдихме неотменимия ангажимент на съюза да продължи тази подкрепа, увери президентът на общността. Той изказа благодарност "на Турция и на турския народ за това, че подслониха повече от 3 млн. сирийски бежанци през последните години".

Туск повтори загрижеността на Евросъюза от състоянието на човешките права в Турция и задържането на европейски граждани в страната, както и от действията на турската армия в северната сирийска област Африн. Освен това бе категоричен, че ЕС стои зад правото на Кипър да изследва териториалните си води за природен газ.

От вечерята на Ердоган с Туск, Юнкер и Борисов в двореца “Евксиноград” се очакваше да затопли отношенията между Анкара и Брюксел, които бяха определени от българския премиер в петък като "крайно влошени". 

Морската столица посрещна високите гости с проливен дъжд и протести, а преди да пристигне, Ердоган заяви от Истанбул, че пълноправното членство на Турция в ЕС си остава стратегическа цел.

Аз ще продължа преговорите, увери той, благодари на приятелска и съседска България за организирането на срещата във Варна, но подчерта: "Отново ще акцентираме, че Турция очаква безрезервна и ясна подкрепа от Европа по отношение на борбата с тероризма, без "но". Някои ходове на Европа по отношение на ръководството на ПКК определено са важни, но в действителност са много далеч от очакванията ни."

Също от Истанбул турският държавен лидер допълни, че колкото по-силен е диалогът на Турция с България, толкова по-полезно ще е това за целите Балкани.

Преди официалната вечера той разговаря на четири очи със своя български домакин, който имаше и подготвителна среща с Доналд Туск.

Както неведнъж съм заявявал, че за България е важно да има добри отношения със своя съсед, заяви Борисов, като напомни, че добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създава много проблеми на съюза през последните години.

Той добави, че "България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което решава, а не създава проблеми".

Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборни процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци, заяви по-рано днес президентът Румен Радев. Визитата на турския гост съвпадна с деня на Тракия, когато се отбелязва и 105-годишнината от Одринската епопея.

"Важно е също така, европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми. И е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес", добави българският държавен глава, който присъства на поклонението пред паметника "Одринска епопея" в парка при столичния православен храм "Св. Николай Софийски", с почит към тракийските българи и паметта на войниците, паднали за свободата на Тракия по време на Балканските войни.Туск определил като „чудесна“ идеята за тази среща, като подчертал, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени , и най-добрият начин за решаването им е диалогът.

Още преди срещата Борисов декларира, че българската цел е да продължи да действа мигрантското споразумение. Турция настоява да получи остатъка от 3-те милиарда евро, обещани за мигрантите на нейна територия. Размразяването на преговорите по евроинтеграцията на южната ни съседка също трябваше да бъде в дневния ред на разговорите.

На Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък срещата във Варна беше определена като "трудна", Тогава, на заключителната пресконференция, председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че с Турция трябва да се търси диалог:

"Наясно съм, че тази среща няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в Източното Средиземноморие и Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други сложни въпроси, вкл. действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начин да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес".

И председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не скри резервите си, но добави, че е необходимо сътрудничество с Турция:

"Гледам на тази среща със смесени и разнообразни чувства, защото масата от конфликти между Турция и ЕС не престава да нараства. Ние обаче ще имаме откровен и открит разговор с президента Ердоган, без да крием несъгласията си с Турция, като в същото време ще изразим желание за засилване на сътрудничеството."

Същевременно в черноморския град Трабзон турският президент заяви, че Анкара ще отстоява позициите си твърдо, без да прави компромиси, като изтъкна, че страната му винаги е била на страната на потиснатите.

"Западът ни дава акъл! Задръжте този акъл за себе си! Утре във Варна ще се състои среща. Подготвили сме се и ще го демонстрираме. Драги братя и сестри, турският народ е народ с гордост, народ с чест, с които никой няма право да си играе", категоричен беше Ердоган.

Турският лидер обяви също така, че е започнала военна операция в района Синджар в Северен Ирак. В речта си той прогнозира, че военната операция няма да приключи с Африн. По думите му в планините Синджар се водят боеве, турски безпилотни апарати подават координати, а самолети "Ф-16" бомбардират посочените цели.

"Нашият проблем са терористите, ние не сме държава окупатор. Има такива примери на Запад. Слава Богу в нашето минало такова нещо няма. Това нашите африкански приятели много добре го знаят. В нашата история има справедливост. В нея сме на страната на потиснатите, а не на потисниците. Това е, което правим сега в Африн", подчерта Ердоган.

По думите му сирийският град Тел Рифаат ще бъде взет под контрол скоро и операцията в Африн ще постигне целта си.

Източник: БНР