Хилари поведе категорично срещу опонента ѝ Доналд Тръмп с 62% подкрепа спрямо 27% подкрепа за републиканеца. 

Убедителна преднина спечели кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън след първия телевизионен дебат за президентските избори в САЩ. Клинтън поведе категорично срещу опонента ѝ Доналд Тръмп с 62% подкрепа спрямо 27% подкрепа за републиканеца. 

Данните са от национална анкета на Си Ен Ен, като проучването също така е показало, че сред зрителите на дебата с малка преднина преобладават демократите. 

Това беше първият директен сблъсък между двамата кандидати и според мнозина анализатори е повратен момент в президентската кампания, като "Гардиън" сблъсъкът между Тръмп и Клинтън е бил най-необичайният и ожесточен дебат в историята на президентските кампании в САЩ.

Двамата кандидати се изправиха един срещу друг 43 дни преди датата на изборите на 8 ноември. Досега съревнованието между тях беше изключително оспорвано. В друго социологическо проучване на Си Ен Ен от понеделник, проведено преди дебата, Клинтън и Тръмп имат почти равни резултати - 42% към 41% в щата Колорадо. В друг решаващ щат - Пенсилвания, резултатите са 45% към 44% в полза на Клинтън. Според националното допитване на Си Ен Ен Клинтън води с 44% пред Тръмп с 42%.

Виж още: Кой спечели първия президентски дебат в САЩ

Бившият държавен секретар на САЩ атакува противника си, като му поиска обяснение за необявени данъчни декларации, за отношението му към служителите му, за глобалното затопляне и отношението му към жените. Тръмп се затрудняваше да отговори на въпроси, които би трябвало да е очаквал да му бъдат зададени. 

"Обяснението му за продължилите 5 години усилия да докаже, че президентът Обама не е роден в САЩ, бе все едно да гледаш автомобилна катастрофа на забавен каданс", отбеляза "Вашингтон пост". 

Освен това той пропусна да се възползва от слабостите на опонента си и съвсем повърхностно спомена скандала с нейните имейли. Вместо това стратегията му бе главно да прекъсва Клинтън и да се провиква "Това не е вярно", като в същото време не разполага с факти, с които да подкрепи твърденията си. Лоша вечер за републиканския щаб, заключава изданието.

Източник: Си Ен Ен, "Гардиън", "Вашингтон пост"