Според руския президент Владимир Путин наблюдаваме растяща антируска истерия, а неговият кабинет представи пакет от контрамерки срещу поредните американски санкции върху Москва

Разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. е поредното доказателство за растяща антируска истерия. Това обяви руският президент Владимир Путин.

По негови думи руско-американските отношения са пожертвани за разрешаването на вътрешнополитически въпроси в Щатите, като с това руският президент визира борбата на Доналд Тръмп с неговите политически опоненти.

Според Путин ако Америка приеме законопроекта за нови санкции срещу Русия, това ще бъде още един циничен ход. По негови думи санкциите са незаконни от гледна точка на международното право и нормите на Световната търговска организация.

Президентът коментира и сътрудничеството между Русия и Китай, което, според него, носи баланс в света. Той допълни, че двете държави са на безпрецедентно високо ниво, но двете страни нямат намерение да сформират военни блокове или военни съюзи.

Междувременно Кремъл анонсира пакет с контрасанкции по повод гласуваните снощи от Сената на САЩ нови рестрикции срещу Русия. Причината за санкциите е анексирането на Крим през 2014 г. Новият закон на практика "връзва ръцете" на президента Доналд Тръмп за евентуално облекчаване на наложените вече ограничения върху Русия.

Виж още: Европа заплаши САЩ с ответни мерки заради новите санкции срещу Русия

Това доведе до ответния отговор на Кремъл. Така до 1 септември Съединените щати трябва да намалят броя на своите дипломатически представители на територията на Руската федерация до 455 души. Толкова останаха в момента и руските дипломати в САЩ, след като Вашингтон поиска някои от тях да напуснат по обвинения в шпионаж и намеса във вътрешните работи. Според руските медии, това ще засегне около 35 души.

Става дума за работещите в посолството на САЩ в Москва и в генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток. Русия предупреждава, че ако Вашингтон продължи да гони нейни представители, ще настоява съответно броят на американците също да бъде намален.

Още до 1 август американците трябва да напуснат и използваните складови помещения на ул. "Дорожная" и резиденцията в крайградската местност "Серебряный бор".

"Последните събития свидетелстват за това, че в някои кръгове в САЩ се е настанила русофобията и са поели курс на открита конфронтация с нашата страна", се казва в позиция на Министерството на външните работи в Москва.

Русия твърди още, че американските санкции са незаконни, защото в САЩ се изземва руска дипломатическа собственост, което е нарушение на Виенската конвенция.

"Приемането на новия закон за санкциите с цялата си очевидност показа, че отношенията с Русия станаха заложник на вътрешнополитическите битки в самите САЩ. Въпреки това, новият закон си поставя за цел, използвайки политически инструменти, да създаде недобросъвестни конкурентни предимства за САЩ в глобалната икономика", се казва още в позицията на Кремъл.

Източник: АФП, "Клуб Z"