Две коренно различни рецепти с най-популярния плод на сезона, които открихме в Kulinaria.bg

Ягодите са суперхрана, защото доставят антиоксиданти, без да съдържат калории, казват диетолози. Една купичка ягоди например ви снабдява с необходимата доза витамин C за целия ден.

Виж още: Пет лесни ястия, които всеки ерген може да сготви

Но знаехте ли, че можете да си приготвите най-актуални плод този месец не само във вид на ягодов сладкиш или плодова салата? Ето няколко разнообразни идеи, които взехме назаем от Kulinaria.bg.

Ягодови мъфини с овесени ядки и крем Филаделфия

Продукти:
50 г какаово масло
250 мл. прясно мляко
100 г кафява захар
100 г овесени ядки
Половин ч.л. сол
10 г бакпулвер
160 г брашно
50 г краве масло
1 яйце
1 пак. ванилия
160 г ягоди, нарязани на малки парчета

За крема:
350 г крем-сирене "Филаделфия"
60 г краве масло, меко
100 г пудра захар, пресята
1 пак. ванилия
ягоди, разрязани надве - за декорация

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със солта и бакпулвера в голяма купа. Добавяме овесените ядки и захарта. Разбъркваме добре.

В малка касерола смесваме кравето и какаовото масло. Загряваме ги, докато се разтопят. Отделно разбиваме яйцето с телена бъркалка. Добавяме прясното мляко, разтопените масла и ванилията.

Течните съставки добавяме към сухите. Разбъркваме за кратко, докато всички продукти се смесят. Добавяме ягодите и отново разбъркваме сместа за кратко. Получената смес разпределяме във формички за мъфини и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна, за 30 минути.

След като ги извадим от фурната, ги оставяме да се охладят за 10 минути. През това време приготвяме крема, като разбиваме крем-сиренето с маслото, докато се образува пухкав крем. Добавяме пудрата захар и ванилията. Разбиваме добре.

Получения крем пълним в сладкарски пош и нанасяме върху охладените мъфини. Отгоре поставяме по една половинка ягода.

Виж и друга подобна рецепта в Kulinaria.bg: Червени мъфини с ягоди и какао

Пролетна салата с ягоди (рецепта на шеф Христо Пенчев)

Продукти:
20 мл балсамов оцет
20 мл зехтин
5 г кедрови ядки
25 г синьо сирене
60 г ягоди
1 щипка сол
60 г рукола 

Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме ягодите на тънки люспи. Измиваме и накъсваме айсберга и руколата. Смесваме нарязаните люспи с айсберга и руколата. Подправяме със зехтин и сол на вкус.

На едро ренде настъргваме синьото сирене и поръсваме, добавяме и кедровите ядки. Нанасяме предварително редуцираният балсамов оцет на "тънка паяжина" върху салатата.

Още една подобна рецепта в Kulinaria.bg: Салата от рукола с ягоди

Накрая си направете и едно ягодово дайкири. Наздраве!

Източник: Kulinaria.bg