Случката се разиграла посред бял ден в Борисовата градина

Какво може да се случи на един дядо, който разхожда двете си внучета в Борисовата градина? По принцип - нищо, стига да не попадне на хулигани.

Такива неща обаче се случват и пример за това е един 67-годишен мъж, който е бил пребит миналия петък в района на пързалката, известна като "Слончето", и кафенето на ЦСКА.

Внукът на мъжа - момче на 11 години, същия ден е бил превързан след операция на крака. Мъжът се занимавал с по-малката си внучка, когато в един момент забелязал, че момчето е заобиколено от група младежи с бръснати глави, единият от които имал на кръста си татуировка с надпис Blood and Honour, пише сайтът Marginalia.bg.

Детето било видимо уплашено и сваляло превръзката от крака си. Дядото се приближил и чул групата да нарича внука му "циганче" и "мангалче", като младежите твърдели, че детето нарочно си е сложило превръзка, за да проси.

Те видели мъжа и му се нахвърлили с ритници, при което той паднал. Друг от седящите в кафето на ЦСКА мъж се скарал на младежите и те се оттеглили. След кратко време мъжът и двете деца продължили по пътя си, но малко по-късно групичката ги настигнала с явното намерение да завърши побоя.

Един от младежите в групата ударил възрастния мъж, като с удара забил очилата в окото му. После отново го съборили на земята и го ритали, включително в главата.

След ударите в главата мъжът загубил паметта си за известно време. Следващият му спомен е, че се намира в района на площад "Журналист", целият в кръв. Опитвал се е да се прибере вкъщи с децата, но заради състоянието му били повикани полиция и линейка. Дошъл екип от IV РПУ, пострадалият е откаран с линейка.

В болницата лекарите повече от два часа се борили да спасят окото на мъжа, в което са се врязали очилата. По думите на лекарите окото е било изместено от мястото му. Мъжът пие лекарства за разреждане на кръвта след прекарана сърдечна операция и е било много трудно кръвоизливът да бъде спрян. Вчера сутринта пострадалият е изписан от болницата.

Семейството е с български етнически произход, като децата и родителите живеят в Австрия и са дошли в България за лятото. Момчето, обвинено, че проси, учи в частно училище, занимава се активно със спорт и е шампион по ски за възрастовата си категория в Австрия.