Министри отричат, че инвеститорите се оттеглят от сондажа, както и че липсват доказателства за наличието на нефт и газ в блок "Хан Аспарух". Идва ли краят на българските надежди за газов рай?

Явно надеждите да се превърнем в газов рай и да станем енергийно независими, като използваме находища на природен газ от дъното на Черно море засега не се оправдават, пише "168 часа" по повод информациите, че не са установени сериозни количества на газ и нефт на територията на блока "Хан Аспарух".

Според преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ, за да бъдат те обявени. Пред БНР той коментира:

"Към този момент не може да се твърди убедено, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас. Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж. Сондирането при тези дълбочини на морската вода е много скъпа дейност, така че вероятно, тези, които ще инвестират в бъдеще, ще се замислят дали има необходимост и потенциал да бъдат вложени средства."

Въпреки че проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1) на френската "Тотал" в консорциум с Repsol и ОMV на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море приключи преди повече от месец, от Министерството на енергетиката продължават да извършват "анализ на резултатите" и да оценяват "перспективността на блока". Поне такива са отговорите оттам, но публично не е заявено още нищо.

Така, в случай че няма данни за газ и петрол, вторият сондаж, предвиден за 2017 г., може и да не се извърши, допълва седмичникът. Сондажният кораб Noble Globetrotter II, който пристигна у нас от Западна Африка, започна проучвателния сондаж в Черно море през пролетта, а проектът "Хан Аспарух" е започнат през юли 2012, като блокът е с площ 14 220 кв. км.

Информацията дали там има нефт и газ в блока "Хан Аспарух" предстои да бъде обработена и подадена в Министерството на енергетиката, уточнява пред БНР зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и добавя:

"Това, което можем да споменем и е важно да го направим, е, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда... А това какви флуиди са намерени, ще получим по-късно, след като бъде обработена информацията и бъде предадена в Министерството на енергетиката, каквото е задължението на разрешението."

По-късно пред държавното радио темата коментираха и двама министри. Вицепремиерът Томислав Дончев отрече да липсват доказателства за наличието на нефт и газ във въпросното находище, като подчерта, че е приключил едва първият етап от сондажа - но не пожела да коментира резултатите от него:

"Това, което е сигурно - окончателна информация няма да има, преди да има четири или пет сондажа. Тези предварителни данни имат характера на спекулация - първо, и на второ място: компаниите, които извършват проучвания, е редно да коментират темата пари. Ако въпросът е дали имам информация - имам. Ако въпросът е дали ще я споделя - отговорът е не. Самият факт, че компаниите са там, работят, сондират въпреки огромните разходи, които им костват, показва, че ситуацията е оптимистична."

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече, че инвеститорите се оттеглят от сондажа: "Това е информация, която е в изключителните правомощия на компаниите, които извършват търсенето и проучването в блок "Хан Аспарух". Те в момента правят анализи на това, което са установили в резултат на първия сондаж, ние с друга информация към този момент не разполагаме."

Виж още: Два филма за нефтения разлив на "Бритиш петролиъм"

Източник: в. "168 часа", БНР, "Тотал"