В какви граници ще се движат температурите през първия месец от новата година според предварителната прогноза за времето

Като нормална година в синоптично и климатично отношение коментира изминалата 2015-а синоптикът Красимир Стоев пред БНР. Януари пък започва с много студено време и температури до -15, -10 градуса, на повечето места без валежи. Промяна на времето се очаква от 3 януари, последният почивен ден от новогодишните празници.

Тогава може да се заоблачи, а температурите да се повишат. От югозапад ще започнат валежи, като заради ниските температури по топлия фронт на средиземноморския циклон ще завали сняг, който след това ще премине в дъжд. На много места в Южна България ще има условия за поледици.

Виж още: Снегът идва на Нова година в цялата страна

Още в първата работна седмица от новата година, през периода 3-8 януари, очакваната синоптична обстановка се очертава да е доста сложна. Очаква се преминаване на няколко циклона и ново понижение на температурите, както и валежи, които в по-голямата част от страната ще са от сняг.

Ще се натрупа и снежна покривка в равнинната част. През януари най-ниските температури се очаква да са от порядъка на -20, -15 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса.

Виж още: 20 най-омразни неща от зимата

Прогнозата за 31 декември

През нощта и утре до обяд ще е облачно, а на места, главно в планинските райони и западната половина на страната отново ще вали слаб сняг. През деня от североизток облачността ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево.

С до умерен, а в Източна България и силен северен вятър, ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и минималните ще са между -6 и -1 градуса, а максималните ще достигнат между -2 и 3 градуса. 

В цялата страна е обявен предупредителен жълт код заради потенциално опасния силен вятър и ниските температури.

Виж още: Горещи съвети за зимата

Източник: БНР, Нова телевизия