За да няма повече изчезнали осъдени

В България не веднъж сме имали проблем с изчезнали осъдени престъпници, които след това да се срещат предимно в шеги, модерния градски фолкор и червената бюлетина на Интерпол. За да се справят с този проблем от Министерство на правосъдието са взели вече съответните мерки.

Общо 67 осъдени в България в момента се следят с електронни гривни. Това обявиха от министерството пред Нова телевизия.

Кой ще носи гривните

По норвежки проект трябва да бъдат осигурени 180 устройства. С гривни ще се сдобият лица, които са осъдени на пробация или затвор. Тези, които са с мярка за неотклонение "домашен арест" и "подписка", каквато беше наложена на изчезналия Евелин Банев-Брендо, не са обект на електронно наблюдение.

Осъдените ще трябва дори да се къпят с гривната. Ако някой от следените по този начин реши да напусне дома си, устройството подава сигнал до контролен център, от който местоположението му се следи 24 часа в денонощието.

Виж още: Брендо не бил изчезнал, пишел книга 

99% надеждност

Според специалистите устройството дава 99% надеждност. В Полша 35 хил. осъдени са подложени на електронно наблюдение. Тенденцията в Европа е затворът да се превърне в последна и крайна мярка за изтърпяване на наказание.