Поне на половината задържани при антикорупционната операция на ГДБОП и ДАНС, която обхвана няколко града, ще бъдат повдигнати обвинения, смята главният прокурор и предлага промени в структурата на бившата ДАИ

Председателят на агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ) Цветелин Цветанов и още 15 души са арестувани при акция на ГДБОП, ДАНС и специализираната прокуратура в София и още няколко града в страната.

Задържаните са заподозрени за участие в схема за взимане на подкупи при издаването на лицензи на превозвачески фирми и тяхното изнудване, както и за нарушения при провеждането на шофьорски изпити и издаването на шофьорски книжки.

Операцията на антимафиотите, която започна в сряда, продължава. Освен осем души в София, вчера бяха задържани по трима във Враца и Видин.

Виж още: МВР започва проверки за фалшиви шофьорски книжки

Цветелин Цветанов е бил под наблюдение от четири месеца, разкри премиерът Бойко Борисов. Арестуваният шеф на някогашната Държавна автомобилна инспекция е бил наясно, че се фалшифицират резултатите от шофьорските изпити, и въпреки това не е анулирал резултатите - и така

книжки са взимали хора, които са си платили, но не са издържали изпитите,

обяснява Би Ти Ви, като се позовава на свои източници. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че на поне половината от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, информира БНР.

"Ние ще изправим пред съд хората, които са участвали в тази корупционна схема. Тя ще се възпроизведе отново, защото просто агенцията издава всичко онова, което е необходимо, за да имате два товарни автомобила, за да имате няколко таксиметрови автомобила - и най-сетне автомобилите на агенцията са по пътищата, които проверяват професионалните шофьори и извършвания превоз. Казано по друг начин,

държавата трябва да прецени дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено

на нейната администрация и дали тези режими трябва да продължават по този начин. Защото цялата корупционна схема се възпроизвежда, на практика сменят се само хората през определени периоди", е мнението на главния прокурор.

Виж още: Близо милион лева иззети при спецакцията срещу ИААА

Операцията се планира от няколко месеца. Тя е продължила цяла нощ, като са извършени претърсвания и изземвания на 54 адреса. Работи се по няколко линии, като една от тях е съзнателното манипулиране на изпитите. Например във Видин - у инспектори, които днес е трябвало да проведат изпит за любители шофьори, са открити готови решени тестове. При обиските са намерени и пари.

Цацаров коментира доколкото тази спецоперация повтаря подобна от 2013 г., когато по сходни обвинения бяха задържани тогавашният шеф на ДАИ Валентин Божков и още 12 негови подчинени:

"Тук е концентриран един огромен интерес, който е свързан с издаване на регистрационни, лицензионни и всякакви други документи на превозвачи, както и едновременно с това полагането на изпити и оценка на резултатите от тези изпити - не само от любители шофьори, но и от професионални шофьори за различни категории. Точно това концентрира огромен интерес в агенцията и на практика това е

източник на корупционен риск, и съответно корупционна схема

Ние ще си свършим нашата работа, но трябва да се прецени доколко това структурно звено на Министерството на транспорта може да концентрира в себе си интересите, от които зависи буквално бизнесът на всеки превозвач и прехраната на всеки шофьор, който упражнява такава професия."

Според запознати с разследването, цитирани в началото на операцията от в. "Монитор", вълната от арести е след сигнал на бивш служител и транспортни фирми. Групата е била закачена и на специални разузнавателни средства, които записали договорките между тях.

ГДБОП и ДАНС извършват обиски и в сградата на Министерството на транспорта - на етажа, където се намира изпълнителната агенция. Според разследващи имало дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията.

Източник: BNR.bg, Monitor.bg, bTVNovinite.bg