Тази мярка ще спести на американското правителство 500 млн. долара годишно

Заради съкращения на бюджета и личния състав от Пентагона намаляват броя на военните си бази в Европа. Американските военни ще напуснат общо 15 военни обекта на територията на Европа, предаде "Ройтерс".

Очаква се с тази мярката американското правителство да спестява по около 500 млн. долара на годишно.

"Няколко хиляди американски военни и цивилни служители ще се завърнат у дома", заяви военният помощник-секретар Дерек Шол, уточнявайки, че цялата процедура ще отнеме няколко години.

Къде ще се закриват бази

САЩ изтеглят от базата на Кралските ВВС в Милдънхол, североизточно от Лондон, самолети за прерареждане, разузнавателни летателни апарати, самолети за специални операции и 3200 военнослужещи с техните семейства.

Няколко бази ще бъдат затворени в Германия, но като цяло броят на войниците се очаква да нарасне с няколкостотин.

Около 500 военнослужещи и цивилен персонал ще бъдат изтеглени от Португалия. Екип за контрол на военновъздушните полети ще бъде прехвърлен от Германия в Италия, с което американските военнослужещи в Италия ще се увеличат с около 300.

Други орязвания на военния бюджет

През май миналата година САЩ решиха да се откажат от 21 второстепенни военни съоръжения в Европа и да ги върнат на страните домакини. Пентагонът отбелязва, че това ще доведе до намаляване на разходите за поддръжка на военна база с приблизително 60 млн. долара годишно.

В Европа има повече от 64 хил. американски войници, като военни бази на САЩ има предимно в Германия, Италия и Великобритания.