Ходът на американския президент Доналд Тръмп може да взриви Близкия изток, предупреждават анализатори, а от българското Външно министерство посъветваха да не се пътува до до Йерусалим и Витлеем, както и в палестинските територии

Доналд Тръмп оповести, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел, с което направи завой в десетилетната официална политика на Вашингтон. Той коментира това като "закъсняла крачка напред" в близкоизточния мирен процес.

Палестинският президент Махмуд Абас бе категоричен, че след такъв ход САЩ вече не могат да са посредник в уреждането на дългогодишния конфликт в региона. Според него действията на US президента са "неприемливи" и "умишлено подкопават всички усилия за постигане на мир".

Саудитският крал Салман вече предупреди, че подобен акт би представлявал "очевидна провокация към мюсюлманите по цял свят".

В изявлението, което направи от Белия дом, Тръмп обаче заяви, че е "преценил подобен курс на развитие в интерес на САЩ и стремежа към мир между Израел и палестинците". Той вече е разпоредил Държавният департамент да започне подготовка за преместването на US посолството от Тел Авив в Йерусалим.

В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху определи датата 6 декември като "историческа" и изрази дълбоката благодарност на страната си към американския президент.

По думите му Йерусалим е "столица на Израел от близо 70 години, съсредоточила нашите надежди, нашите мечти, нашите молитви от три хилядолетия насам. Йерусалим е столицата на еврейския народ от 3000 години. Тук са били изградени нашите храмове, тук са управлявали царете ни и са проповядвали нашите пророци. Във всяко кътче на земното кълбо нашите сънародници са копнеели да се завърнат в Йерусалим и да ходят отново по свещените му улици".

От десетилетия САЩ споделяха позицията на международната общност за решаване на близкоизточния конфликт с две държави - израелска и палестинска, припомня БНТ.

Случилото се сега се коментира от анализатори като чисто символичен акт, с който Тръмп дава да се разбере, че САЩ ще продължат да подкрепят Израел - и изпълнява предизборните си обещания към еврейската общност и десните избиратели като цяло.

Той самият определи действията си като "правилни" и "формално признаване на действителното положение". Според анализатори декларацията от 6 декември всъщност има изключително дълбока символика, а Вашингтон заема категорична страна за първи път от началото на т.нар. "близкоизточен мирен процес".

Съдбата на древния град е сред най-парливите теми в отношенията между Израел и палестинската власт, коментира Би Би Си. Там се намират места, които са свещени и за трите основни монотеистични религии: юдаизма, исляма и християнството.

На Храмовия хълм в съседство се намират и гробът на Исус Христос, и една от най-големите джамии в света - "Ал-Акса". Църквата "Възкресение Христово" - мястото, където е разпнат Божия син, е зад Купола на скалата, едно от трите светилища за мюсюлманите, а пред него е Стената на плача, подпорна стена от времето на Втория храм в Йерусалим, най-свещеното място за юдаизма. 

Източен Йерусалим, който включва Стария град, е анексиран от Израел след Шестдневната война от 1967 г., но не е международно признат като част от еврейската държава.

След първата арабско-израелска война през 1947-49 г. Западният бряг и Източен Йерусалим са причислени към Йордания, а западната част на града остава израелска. В конфликта преди половин век Израел почти изцяло си възвръща населените от палестинци източни квартали, а през 1980 г. ги обединява с еврейската западна част и обявява Йерусалим за своя неделима столица.

Нищо не може да оправдае подобно решение, заяви още преди няколко дни в Кайро и генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, който посочи: "Такова решение не служи на мира и стабилността, обратното - то подстрекава към фанатизъм и насилие. Очевидно някои не си дават сметка, че подобна стъпка представлява допълнителна заплаха за стабилността в Близкия изток и в целия свят."

Палестинската групировка Хамас вече заплаши с нова интифада, информира още "Дойче веле" и цитира историка и публициста Симон Себаг Монтефиоре, който пише: "... Йерусалим е родина на едничкия Бог, столица е на два народа, светилище на три религии и е единственият град, който съществува както на небето, така и на земята: безпримерната красота на земния град е нищо в сравнение с прелестта на небесния."

През септември 2000 появата на тогавашния израелски премиер Ариел Шарон в историческия център на Йерусалим, на храмовия хълм, бе достатъчна, за да запали искрата на палестинския гняв. Това сложи началото на втората интифада, продължила четири години.

Протестите в края на юли, когато след смъртоносно нападение срещу двама полицаи Израел ограничи достъпа до Храмовия хълм, дават само бегла представа за онова, което може да се случи, предупреждава "Дойче веле".

Не е казано обаче, че задължително ще се стигне до нови протести. Александър Бракел, който ръководи бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в Йерусалим, прогнозира, че най-щекотлив и труден ще е въпросът за бъдещия статут на Храмовия хълм и Стената на плача.

Освен това за повечето израелци кварталите в източната част на града, разположени извън историческия център, нямат особено значение - те и без друго не ходят в тях. Статутът им де факто няма да бъде оспорван, прогнозира германският наблюдател.

САЩ гласуваха за преместването на дипломатическата мисия от Тел Авив в Йерусалим още през 1995 г., но оттогава насам на всеки шест месеца американските президенти подписваха указ изпълнението на това решение да се отложи.

Сега на практика нищо не се променя, но подобен акт наистина може да даде тласък за възобновяване на преговорите по близкоизточния конфликт, заключава БНТ.

Междувременно от българското Външно министерство и посолството ни в Тел Авив предупредиха, че публични демонстрации и масови прояви, които могат да доведат до инциденти, се очакват в градовете Йерусалим и Витлеем, както и в палестинските територии, а също така в други държави от Близкия изток и Северна Африка.

На този етап препоръчваме да се избягва пътуване до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост, съветват от МВнР. Ако все пак ви се налага да ходите дотам, препоръката е да се избягват публични места с масово струпване на хора, както и да се проявява повишена бдителност при ползването на градски транспорт.

Официалната българската позиция е, че статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии.

Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес, се казва още в становището на дипломатическото ни ведомство.

От Външно уверяват, че в качеството си на страна от ЕС България остава ангажирана с регионалните и международните партньори, вкл. с "Квартета" за Близкия изток, в подкрепа на усилията да се възобновят мирните преговори за намиране на решение на конфликта въз основа на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.