Барак Обама е успокоил колегата си, че това са практики от миналото

Американският президент Барак Обама е успокоил френския си колега, че практиките на подслушване са в миналото, и в момента подобни действия спрямо съюзниците се считат за недопустими, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френското президентство.

Обаждането му е във връзка с излезлите в "Уикилийкс" разкрития, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала трима френски президенти, министри, служители в Елисейския дворец и дори френския посланик в САЩ.

По време на разговора двамата са обсъдили принципите, които трябва да ръководят отношенията между съюзници по въпроса за разузнаването, се посочва в изявлението.

Президентът Обама повтори недвусмислено своя твърд ангажимент, поет през ноември 2013 г. след аферата с Едуард Сноудън и припомнен по време на държавната визита на Франсоа Оланд в САЩ през февруари 2014 г., а именно, че САЩ ще сложат край на практиките, които са съществували в миналото и които са неприемливи между съюзници, се уточнява в изявлението относно телефонния разговор.

Кери: САЩ не следят приятелски страни

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви пред, че САЩ не шпионират френския президент Франсоа Оланд, предаде "Ройтерс".

"Доколкото ми е известно, САЩ не следят президенти на приятелски страни", заяви Кери и даде да се разбере, че публикуваните от "Уикилийкс" документи са стари. Държавният секретар подчерта още, че "Франция е задължителен партньор на САЩ".

Кери каза също, че не е имало пряка конфронтация или сочене с пръст на Китай по проблема с кибератаките в разговорите на високо равнище с китайската делегация във Вашингтон. Китай се съгласи да работи заедно със САЩ за изготвяне на кодекс на поведение в сферата на киберсигурността.

Държавният секретар обясни, че е възможно да не бъде постигнато споразумение с Иран за ядрената му програма в определения срок. "Иранците може да не изпълнят изцяло онова, за което се разбрахме в Лозана и в такъв случай няма да има споразумение", каза Кери.

Източник: АФП, Ройтерс