Това е рецептата, която Джейми Оливър ще готви на 16 май в рамките на инициативата си Food Revolution Day. Акцентът тази година са децата и умението им да приготвят сами прясна и здравословна храна

Британският тв готвач Джейми Оливър, който тези дни бе отличен с две интернет награди "Уеби" за канала си Food Tube, отдавна води битка за промяна в хранителните навици на подрастващите. Миналата година инициативата му за кулинарна революция вдъхнови над 1200 прояви в 660 града и 74 държави. Сега той се надява да постави рекорд на "Гинес" за най-много хора, които заедно с още поне пет деца приготвят едновременно една и съща рецепта.

Все по-малко хора умеят да готвят, което намалява и тяхната способност да се хранят пълноценно, сочи статистиката. Факт е, че децата, които са се научили да готвят до 8-годишна възраст, в зрялата си възраст готвят поне по пет пъти седмично.

Видео: Искате да се храните здравословно? Гответе си вкъщи

Джейми обяснява защо според него децата и младежите трябва да се научат да готвят: "Вярвам, че всеки от нас има задължение да обясни на хлапетата как храната се отразява на тялото им. Сега е времето всеки, който иска да се включи във Food Revolution Day, да фокусира енергията си не само да научи децата да готвят, но и да ги убеди да практикуват придобитите кулинарния умения."

За тази рецепта можете да използвате всякакви сезонни твърди зеленчуци и плодове. Може да ядете салата "Дъга" просто като салата или пък да си направите сандвич, като я увиете в тънка питка и добавите малко сирене. Приготвянето й отнема само половин час.

Необходими инструменти и съдове:

Белачка за зеленчуци или малко ножче
Ренде с кутия
Дъска за рязане
Кухненска везна
Голяма купа
Ръкавици за еднократна употреба
Празно бурканче с капак
Мерителни лъжички

Необходими продукти за шест порции:

2 малки глави червено цвекло (около 150 г), по възможност различни цветове
2 моркова
150 г бяло зеле
1 твърда круша
0.5 връзка прясна мента
0.5 връзка магданоз
6 малки тънки питки (арабски или тортили)
50 г саламурено сирене

За дресинга:

5 с.л. кисело мляко
0,5 ч.л. английска горчица
3 ч.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Измийте главичките цвекло и морковите под течаща студена вода. Изрежете краищата на зеленчуците,  както и всички черни точки/петна по тях. Почистете повърхността на зеленчуците леко, с помощта на ножче или белачка, но без да ги белите.

2. Поставете приставката за едро стъргане върху кутията. Поставете кутията ренде стабилно върху дъската за рязане.

3. Настържете първо морковите. Внимавайте да не нараните пръстите си. Щом остане малко парче зеленчук, спрете настъргването. Поставете настърганите моркови в купата.

4. Настържете на едро зелето или го нарежете на тънко. Изхвърлете сърцевината, твърдата част. Измийте и подсушете крушата. Отрежете дръжката и и я настържете цялата. Добавете настърганите зеле и круша в купата.

5. Най-накрая настържете червеното цвекло. По желание може да използвате гумени ръкавици по време на стъргането, за да не се оцветят в червено.

6. Измийте ментата и магданоза и откъснете листата им. Нарежете ги на ситно върху дъската за рязане. Добавете ги в купата.

6. Сложете всички необходими продукти за дресинга в бурканчето и го затворете добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят хубаво. Опитайте на вкус и добавете нещо, ако е необходимо.

7. Залейте настърганите зеленчуци първо с малко дресинг и разбъркайте. Добавете толкова дресинг, че да ви харесва на вкус. Помнете, че ако сипете наведнъж дресинга и не вкусът не ви хареса, не може да махнете малко от него. Разбъркайте салатата много добре.

8. Разпределете салатата в питките. Върху зеленчуците натрошете малко сирене. Завийте питките на руло и подвийте единия им край. 

На 16 май тв каналът 24Kitchen подкрепя кампанията, като през деня излъчва маратон на предаването "Джейми Оливър - Кулинарна революция" от 15,45 и 20,55 ч. Информация за инициативите на всички ентусиасти у нас - училища, семейства, заведения за хранене - очаквайте на 24Kitchen.bg. Всеки, който иска да се включи, може да го направи директно в официалния сайт на Food Revolution Day.