Депутатът от партията на Путин "Единна Русия" Пьотр Толстой с необмислено изказване, довело до гневна реакция у нас

Отношението на известният руски журналист и кандидат-депутат от партията на Владимир Путин към България успя да предизвика сериозен скандал в социалните мрежи.

Интервюиран в момент, в който пуска бюлетината си за парламентарните избори в Русия, Пьотр Толстой получава пожелание от БНТ "ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България".

В отговор Толстой, който е далечн потомък на известния писател Лев Толстой отговаря развеселено: 

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме."

Толстой коментира и Европейския съюз:

"Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия", посочи кандидатът за народен представител. 

Виж още: Жириновски: Плевнелиев е негодник и лакей на ЦРУ

Толстой е популярен руски журналист и едно от емблематичните лица на официозния Първи канал. Има дългогодишна кариера в медиите. Водил е няколко публицистични телевизионни предавания, последното от които е обществено политическото ток-шоу "Политика". 

Самият се определя като върл последовател на Путин, а слогана за предизборната му кампания е: "Заедно с президента".

Виж още: Само 4% от руснаците смятат България за приятел

Реакциите: "България не е за продан"

Откровенията му пред БНТ за изкупуването на България предизвикаха възмущение, като първите реакции са на политици от левия спектър.

"България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България", коментира кандидат-президентът на АБВ и коалиция Ивайло Калфин.

Независимият депутат Георги Кадиев разпространи позиция на своята партия "Нормална държава", в която окачествява изказването на Толстой като враждебно и настоява за реакция на българското Външно министерство.

"ПП #НормалнаДържава изказва силна загриженост по повод изказването на известния руски журналист и телевизионен водещ и кандидат-депутат от управляващата партия "Единна Русия“ Пьотр Толстой, дадено в отговор на въпрос на журналистка на Канал 1 на БНТ.

Считаме неговото изказване, че "скоро България ще бъде изцяло купена от Русия" за враждебно към България и се надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой.

Становището му, че "ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено" и че "не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация" е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.

Политическа партия #НормалнаДържава счита, че при очакваното избиране на г-н П. Толстой в състава на Държавната дума, Министерството на външните работи трябва да изрази протест по повод тези изказвания, както и да бъде уточнено дали те представляват и официалната позиция на партия "Единна Русия".

Източник: БНТ