Това е предвидено в нов закон за защита на дивите животни

Властите в Русия решиха да сложат край на отглеждането на диви животни като домашни любимци. Това на практика означава, че държавате ще отнеме от олигарсите всички домашни тигри, леопарди и други ексцентрични любимци, предаде Интерфакс.

Конкретният повод за това решение са двата избягали леопарда от богаташко имение на Шелепихинския булевард в центъра на Москва. Случаят се размина без инциденти, а животните бяха конфискувани.

"Истината е, че търговията с диви животни процъфтява. Те са символ на престиж и са играчка за хората, които могат да си го позволят. В началото на годината продадох красив гепард за 30 000 долара на бизнесмен. Няколко месеца той си поигра с животното, след което то умря от инфекция на белите дробове. Тези хищници обитават саваната, а перспективата да живеят в клетка в мразовит московски двор за тях е смъртно наказание", обясни онлайн търговец, пожелал анонимност, пред в. "Росийская газета".

Малко леопардче върви на черния пазар около 35 хил. евро. Амурските тигри са над 100 хил. евро. Изгодно се продават малките мечета - около 2000 долара, обяснява природозащитникът Борис Жуков.

Друг подобен случай отново в Москва бе конфискуването на леопарда Клеопатра от дома на кмета на московското село Речник - Сергей Бобишев преди две години. Въпреки че според закона наказанието за притежание на диви животни е до шест години затвор, той се отърва само с глоба.

През 2010 г. акция срещу отглеждането на екзотични животни имаше и в България. От дома на братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, в софийския квартал "Кремиковци" бяха конфискувани три тигъра и ягуар.

Източник: в. "Преса"