Външно министерство с изявление по повод руската реакция

Руското министерството на външните работи реагира остро на създадената у нас Временна парламентарна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на Република България, предаде кореспондентът на БНР в Москва. Оттам определиха комисията като нелепа, а създаването й - като проява на неблагодарност към Русия.

Официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова заяви, че са се запознали с решението на българския парламент, и коментира:

"Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет."

Според Захарова възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомаккартизъм:

"Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че тази прословута комисия е създадена в навечерието на 138-годишнината от освобождението на България от османско иго и откритата неотдавна в Държавната дума на Руската федерация изложба на гравюри от Руско-турската освободителна война."

Снимка: Duma.gov.ru

Говорителят на нашето Външно министерство направи официално изявление по повод руската реакция, в което се казва:

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.

Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава.

Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

В съвременната сложна международна среда, характеризираща се с множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България."

Източник: БНР, МВнР