Дълговете в някои региони на Руската федерация надхвърлят 100% от приходите им

Три години за Владимир Путин, за да избегне фалит. Според агенция Блумбърг между Русия и дългов капан от 42 милиарда долара и фалит стоят три години.

Според авторите на анализа Анна Андрианова и Владимир Кузнецов ключът към разбирането на състоянието на руските финанси се крие в места като Чукотка. Правителството на този регион е затънало в дългове, равни на 144% от доходите му. Това са най-големите задължения в Русия, сочат данните на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс".

Проблемните области може да са ахилесовата пета

Други проблеми места са региони от Белгородска област на границата с Украйна до три автономни републики в Северен Кавказ, където коефициентът на дълга също е над 100%.

Авторите са на мнение, че Путин е пред кризисен момент, който сам е заложил през 2012 г. с указите си за увеличаване на социалните разходи. Те удвоиха дълговото бреме на над 80 руски региона до 2,4 трилиона рубли (42 милиарда долара) за последните пет години.

Натискът върху техните финанси ще стане критичен след 2-3 години. Така става все по-вероятно да се наложи спешна финансова помощ от федералния бюджет, който вече има дефицит за първи път от 2010 г. насам, сочат данните на "Стандард енд Пуърс".

Санкциите все пак играят роля

Виж още: Русия губи милиарди от санкциите на Запада и цените на петрола

"Фалитът на един голям регион може да блокира достъпа до пазара на самото министерство на финансите", отбелязва Карен Вартапетов - зам.-директор на московския филиал на международната рейтингова агенция.

Заплахите за общинските финанси растат като лавини, пише Блумбърг. Всичко става на фона на това, че наложените заради Украйна санкции срещу Русия ограничават достъпа към капиталовите пазари. Така местните правителства са принудени да финансират разходите за социални нужди с помощта на по-скъпоструващи банкови кредити.

Москва се опитва да облекчи кризата, като оказва на регионите помощ в замяна на дългови ангажименти и търговски кредити чрез субсидирани кредити от федералния бюджет с годишна процентна ставка от 0,1%.

Източник: Блумбърг, "Клуб Z"