Новоизбраният президент отклони поканата на настоящия държавен глава да се заеме със съставяне на служебно правителство

Новоизбраният президент Румен Радев е твърдо решен да се придържа към Конституцията и ще огласи състав на служебния кабинет след встъпването си в длъжност. Това обяви самият той в обръщение към нацията по БНТ.

Изказването му дойде като коментар на позицията на президента Плевнелиев, който отстъпи на Радев правото да състави служебно правителство.

Румен Радев посочи, че след президентските избори и референдума в България се е създала нова политическа ситуация, а оставката на кабинета е дала старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство, която приключи безрезултатно. 

"Конституцията е изрична - сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис.

Ето и текстът цялото обръщение на новоизбраният президент Румен Радев: 

След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно. Конституцията е изрична: сега на ход е президентът.

Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона.

В обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие". Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да "възлага правомощия" и то само и единствено на вицепрезидента. Друго "възлагане" на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда.

От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност.

Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза.

Източник: БНТ