БСП и АБВ си стиснаха ръцете над кандидатурата на ген. Радев, като той сам ще реши кой да му бъде вицепрезидент

Очакано вече бившият командир на военновъздушните сили ген. Румен Радев е общата кандидатура за президент на БСП и АБВ. Решението бе обявено след срещата на двете формации. 

Генералът ще има правото сам да избере кой да бъде кандидата за вицепрезидент. 

"Двете партии се доближаваме до възможната кандидатура на ген. Румен Радев. Това не приключва въпроса. Ще проведем Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всичките кандидатури. Окончателното решение в БСП ще бъде на Националния съвет на партията, където ще се направи гласуване и ще имаме решение. Днес с АБВ имаме обши позиции и по формулата на участие, която е коалиция от партии", разясни председателят на БСП Корнелия Нинова.

От своя страна председателят на АБВ Георги Първанов изтъкна, че от партията са били максимално конструктивни. 

"Направихме своите компромиси, както е редно в едни преговори, водени от доброто желание да имаме силна, убедителна кандидатура, от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на Ивайло Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори", коментира Първанов.

Виж още: Ген. Радев - ключът към лявото обединение за изборите?

Предстои да се уточни под каква форма ще бъде издигнат той - от инициативен комитет или от широка коалиция.  

По-рано днес кабинетът отправи предложение до президента да освободи ген. Радев като командващ на ВВС. Напълно възможно указът на държавния глава да бъде издаден още в рамките на днешния ден.

Генералът изяви желание да се пенсионира, а малко след това името му беше замесено сред кандидатите за президент на левите формации.

С обявяването на кандидатурата на ген. Румен Радев вероятно ще спрат и вътрешните крамоли в БСП. Те бяха породени от интервю на актьора и активен партиец Стефан Данаилов, който заяви, че кръгове в партията работят за издигането на паралелна социалистическа кандидатура за президент - Мая Манолова. Самата тя отговори остро, заявявайки, че не желае името ѝ да бъде замесвано в скандали.

Виж още: Дончева: БСП "продаде" изборите на ГЕРБ

Днес пък лидерът на другата партия, която участваше в преговорите, но се отдръпна впоследствие - Движение 21, Татяна Дончева, заяви, че кандидатурата на Радев е внесена от оръжейното лоби и представлява буквално "продаване" на изборите на ГЕРБ. 

Източник: Агенция "Фокус"