Според агенцията Башар Асад ще бъде оставен до следващите президентски избори, когато ще бъде сменен с друг алауитски кандидат, който обаче не предизвиква такова разделение в обществото

Разкъсваната от гражданска война Сирия да бъде разделена на неофициални зони на влияние, а президентът Башар Асад да остане на поста си поне за още няколко години. За такъв сценарий на събитията в Сирия пише агенция Ройтерс, позовавайки се на свои високопоставени източници в Москва.

Подобно споразумение би позволило регионална автономия в рамките на федерална структура под контрола на алауитската фракция, към която принадлежи Асад.

Според източниците на Ройтерс сделката е в начален етап от своето разработване и може тепърва да търпи промени. Също така е необходимо тя да получи одобрението на Башар Асад и бунтовниците, а в крайна сметка също от държавите от Залива и САЩ.

По думите на Андрей Кортунов, който ръководи близкия до руското външно министерство изследователски институт "Руски съвет за международни въпроси" има движение към компромис, но все пак "ще бъде трудно да се постигне окончателна сделка". Той изтъква обаче, че все пак позициите се променят.

Разработваното споразумение предвижда ограничаване на правомощията на Асад. Русия и Турция са готови да му позволят да остане на власт до следващите президентски избори, след което да се оттегли в полза на не толкова поляризиращ алауитски кандидат, твърдят източниците.

Остава Иран да бъде убеден в това. Във всеки случай обаче се предвижда Асад в крайна сметка да си тръгне по запазващ репутацията начин, като получи гаранции за себе си и своето семейство.

Междувременно вече се появиха кадри как руски военни са започнали да патрулират и да раздават храна и хуманитарни помощи в Алепо. Те са обявили и вечерен час за населението, останало в града.

Източник: Ройтерс