Президентът похвали конституционните съдии за решението да спрат три от въпросите за референдума, от "Шоуто на Слави" пък се стягат за "война"

Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

"Зачитане на конституционните принципи"

Според президента, "прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната."

Президентът бе този, който сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум. 

Според президента, "намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание. Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система."

"Шоуто на Слави": "Следва война"

Виж още: Трябва ни промяна, но този референдум не е начинът

Далеч по-остра бе реакцията на сценаристите на "Шоуто на Слави", които инициират самия референдум. Самият Трифонов откри вечерното си предаване с коментар за решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да насрочи референдум по неговата инициатива в три от общо шестте въпроса.

"Че чертата е начертана, е начертана. Тя е определена. Каквото и да го мислим, истината е по това, което правиш, а не това, което мислиш. От едната страна е българският народ, а от другата са политическата класа и назначените от нея съдии. В нормалните държави и политическата класа, и прокуратарата, и съдът служат на народа", започна водещият. 

12 души постъпват неморално, но по закон. Подкрепени сме от 700 хил. българи. Това, което прави Конституционният съд, е законно, но не е морално. Това е някаква врътка. А моралът е над закона, каза водещият. 

По-късно в предаването сценаристите също коментираха решението на КС. Сценаристът на предаването Тошко Йорданов обвини Конституционния съд в изпълнение на политическа поръчка.

"Днес е ден, който оставя кофти чувство и отвращение у всеки здравомислещ човек. Бяхме свидетели на демонстративна наглост. Трябва да се вбесим. Задължително е масово да гласуваме – другите три въпроса, които останаха, ще променят политическата система. А след това, по един или друг начин, ще въведем и останалите три въпроса", каза Йорданов.

Виж още: Да скъсаш снимката на президента. И защо?

Президентът, аз му забравих името... Маринкин, мисля, че беше. Ама не ме питайте за първото име, заяви сценаристът Александър Вълчев.

Хубавото в цялата работа, че това решение не е окончателно. Окончателното решение ще го вземе българският народ, когато гласува на референдума, заяви сценаристът Иво Сиромахов.

В края на предаването водещият попита: "И какво следва?", на което му беше отговорено просто: "Следва война"

С референдума наесен имаме тази възможност - текстът на песента "Време е някой да изхвърли боклука" да се превърне в реалност, завърши предаването Трифонов.