Въпреки близо 100 хил. невалидни подписа, установени след проверката на ГРАО, инициативата е събрала над 500 валидни "записа"

Провеждането на национален референдум по подписката на "Шоуто на Слави" става задължително, след като вчера ГРАО докладва за наличие на повече от 400 000 валидни подписа в изпратените документи. 

От всички 672 488 "записа", внесени от предаването, валидни са 572 650. Грешки са открити в 99 838. Най-често е сбъркано ЕГН - такива са 71 719, сгрешени постоянни адреси са намерени при 8103 души, а хората с неточни и непълни имена са 8469, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-честата неточност е сбъркано ЕГН със 71 719 случая.

Има също сбъркани адреси и лични имена, повторени записи, подписване на лица, които не са български граждани. В списъците фигурират дори 953 починали лица.

Виж още: Трябва ни промяна, но този референдум не е начинът

Така при тези реални и валидни подписи, референдумът става задължителен. В закона за прякото участие на гражданите в управлението е регламентирано, че при събирането на 400 хил. легитимни подписа на граждани с избирателни права Народното събрание приема решение за провеждане на референдум.

При това положение депутатите трябва да решат кога да се проведе допитването по въпросите за задължителното гласуване; намаляването двойно броя на народните представители; намаляването на държавната субсидия на политическите партии и мажоритарния избор в два тура на директорите на областните дирекции и на районните управления на МВР.

Видео: Слави Трифонов за референдума, Кунева и Св. Валентин​

С последните промени в Закона за референдумите бе записано, че когато има допитване до народа в година, в която са предвидени и избори, то двата вота се правят съвместно. При това положение референдумът трябва да се проведе по време на президентския вот. В момента обаче се готвят промени в Изборния кодекс, с които да се нанесат поправки в Закона за референдумите, с които да се избегне това задължение.