ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт се разбраха за взаимноизгодни промени в изборното законодателство, засягащи гласуването в чужбина и опцията "Не подкрепям никого"

Проблемите в управляващата коалиция, които се породиха през уикенда, намериха своите решения и след усилени преговори в късния следобед с участието на премиера Бойко Борисо и вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова, ГЕРБ, Реформаторския блок (поне в онази си част, която подкрепя кабинета) и Патриотичния фронт стигнаха до договорки за ремонт на Изборния кодекс по-малко от три седмици преди изборите.

Промените в ИК

Промените в изборното законодателство засягат гласуването в чужбина и спорната опция "Не подкрепям никого". Така след редакциите отпадат ограниченията за броя на избирателните секции в чужбина, но само за държави от Европейския съюз. Това удовлетворява ПФ, които заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, ако падне тавана на секциите за Турция. 

Същеременно опцията "Не подкрепям никого" вече ще участва в разпределението на гласовете като пълноправна действителна бюлетина, но само за мажоритарни избори като президентските и изборите за кмет. При изборите за Народно събрание гласовете "За никого" остават извън разпределението на крайните резултати, за да не се вдига по изкуствен начин 4-процентовата бариера. 

Това ни вкарва в нови сценарии, при които не е ясно какво се прави, ако опцията "Не подкрепям никого" спечели най-много гласове на даден избор. 

Третата промяна засяга опцията за поставяне на допълнителна урни в задграничните секции при наплив на гласоподаватели. Идеята е това да става по решение на ЦИК, ако има голям наплив от гласоподаватели.

"Единствено заради стабилността"

Борисов обяви, че ГЕРБ прави компромис с поправките в кодекса, но го прави единствено заради стабилността на правителството. 

Патриотите, които преди това се канеха да напуснат властта, ако се посегне на тавана от 35 секции в чужда държава, се похвалиха, че няма да предоставят възможност на опозицията да тържествува. 

"Смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка промените се постарахме да бъдат минимални", обяви след срещата с Борисов съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. 

Ако предложенията за редакции в ИК бъдат приети, това ще усложни сериозно работата на ЦИК, която вече определи местата за гласуване зад граница. От органа уточниха, че могат да чакат най-късно до 24 октомври за промени в кодекса, тъй като тогава изтича срокът за назначаване на секционните избирателни комисии зад граница.