Според зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин БСП е подарило изборите на ГЕРБ

БСП подари изборите на ГЕРБ. АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на "Позитано" 20. Това заяви Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, след като вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че прекратяват преговорите за общ кандидат за президент с АБВ, а ген. Румен Радев е кандидат за държавен глава на БСП.

"Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Аргументацията, че БСП не може да преговаря с по-малки партии, е недопустима", допълни Калфин. 

Вчера червената лидерка Корнелия Нинова посъветва АБВ, ако стои зад кандидатурата на Радев, да направи инициативен комитет. Очевидно обаче от АБВ са на друго мнение и партията ще издигне собствен кандидат. 

Виж още: Време разделно: БСП зарязва АБВ за изборите

"АБВ ще предложи алтернатива. Ще защитим тезата си, че кандидатурата не трябва да бъде жертва на партийни интереси. Ръководството ще направи необходимите консултации и ще обявим как ще участваме в предстоящите избори“, каза още Ивайло Калфин.

Днес и той, и лидерът на партията Георги Първанов отклониха въпросите дали те ще бъдат кандидати на партията, но от думите на Първанов се разбра, че такава възможност стои на дневен ред.

"Ще ви отговорим като му дойде времето. Оттеглянето на мояга кандидатура беше заради контекста на преговорите с БСП", каза лидерът на АБВ, като по този начин не изключи себе си като кандидат. 

Виж още: Дончева: БСП "продаде" изборите на ГЕРБ

Проблемът с неговата кандидатура обаче идва от тълкуването на конституцията, според която президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат. Затова е и редно Конституционният съд да определи какво всъщност се има предвид с "преизбирани" в конституцията - преизбирани в следващ мандат или по принцип, че един човек може да заема президентския пост само за два мандата.

Източник: в. "Сега"