Качва се и средната възраст на родилките

Кризата с раждаемостта в България е достигнала нивата от преди 80 години. За миналата година в страната са се родили около 67 хил. бебета, което е почти толкова, колкото през 30-те години на миналия век, съобщава Би Ти Ви.

За сравнение най-голяма раждаемост в страната е била постигната през 1950 г. - над 180 хил. деца. Никога преди или след това не са се раждали толкова. Оттогава започва тенденция на постепенно, чието дъно е през 1997 г., когато са се родили най-малко деца - 64 хил. Толкова малко деца са били родени за последно през 30-те на миналия век, когато обаче населението на България е било едва 3 и половина милиона души.

Кризата и бебетата

Все пак през 2014 г. са родени малко повече деца отколкото през 2013 г. Ако погледнем споменатите години обаче, ще установим един условен модел. Критичните години 2013 г., 2014 г., 1997 г. са години на сериозна криза - икономическа и политическа. Това малко или много оказва влияние върху обществото и върху перспективите за отглеждане на дете.

По-възрастни майки и повече усложнени бременности

Виж още: Българинът живее шест години по-малко от средния европеец

За последните 15 години средната възраст, на която раждат жените у нас се е увеличила от 23 години половина на 27 години и половина.

Жените не само раждат по-малко и по-късно, но и бременността вече е свързана с повече усложнения, показва практиката на доктор Данаил Илиев, цитиран от Би Ти Ви. По думите му бъдещите майки обръщат все по-малко внимание на бременността си и недоносените бебета се увеличават.

"9 от 100 деца у нас са недоносени. За сравнение в Европа средното число е 4 на 100 родени деца", коментира той.

Виж още: Папата: Не се плодете като зайци

1,6 млн. жени у нас са в детеродна възраст - с 360 хил. по-малко за 15 години. Около 2% от бебетата са родени от майки над 40 години. Майките, ненавършили 16 години, са малко повече.

"В Сливен са най-плодовити жените. Там е най-висок коефициентът на плодовитост, като единствено в тази област той е над 2 деца средно на жена”, обяви Магдалена Костова от Националния статистически институт.