Скандалът за обществена поръчка за ремонт на спирки доведе до нови оставки след зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и депутата Ирена Коцева

Ръководството на Центъра за градска мобилност депозира пред кмета Йорданка Фандъкова оставката си.

Тя бе поискана, заради скандал за обществена поръчка за ремонт на спирки, възложена от общинското дружество на фирма, свързана с Ирена Коцева, съобщава БНР.

До това се стигна след репортаж на Нова телевизия, показващ как зам.-кметът по транспорта Любомир Христов редовно е гостувал със служебната си кола в дома на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, чиито съпруг е спечелил общинска поръчка за направата и монтажа на 60 спирки в София.

В петък и Христов, и Коцева подадоха оставките си от заеманите постове. 

Експерти обаче оценяват цената по договор като значително надвишаваща тази на реално доставените съоръжения.

Виж още: Зам.-кмет на София подаде оставка заради съмнителни поръчки

Според Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, не е вярно, че ръководството на Центъра за градска мобилност е назначено без конкурс фирмата изпълнител.

"Последователната политика на прозрачност от страна на ГЕРБ в управлението на общинските търговски дружества беше въведена именно от нас в последните няколко години", заяви той по време на брифинг във връзка с депозираните оставки.

"Искам да ви напомня, че въведохме практиката на конкурси във всички дружества в общината. Второ, всички отчети, одити, доклади са публични. Въведена е практика на регулярни проверки от Дирекция "Вътрешен одит", обясни Герджиков.

По думите му, освен това всеки сигнал, който постъпва, по какъвто и да е канал, се проверява обстойно. Според него в резултат на това има конкретни случаи на поемане на отговорност.

"През миналия мандат имаше 5 кмета и 2-ма директори на големи фирми - "Софийски имоти" и "Чистота Искър", които подадоха оставки”, припомни Герджиков.