Кандидатът за президент остави отворена вратата за АБВ

Президентът трябва да бъде коректив. Г-н Плевнелиев положи старание и смятам, че той с облекчение ще се оттегли. Като главнокомандващ пледира не еднократно за увеличение на средствата във ВВС, но за много други неща беше неадекватен. Това каза кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев пред Би Ти Ви.

Той каза, че няма значение кой ще е опонентът му от ГЕРБ, като би победил и Борисов. В отговор на въпрос, Радев обясни, че в момента не може да каже дали кандидатът за вицепрезидент ще е от БСП.

Радев обяви, че кандидатурата му се издига от инициативен комитет като стратегия за привличане на повече избиратели, които са недоволни от статуквото. 

Виж още: Време разделно: БСП зарязва АБВ за изборите

Румен Радев отговори на въпроса чий кандидат е: "Подадох оставка заради несъгласие с политиката в областта на отбраната. Веднага след това имах обаждане от г-жа Корнелия Нинова, което ми предложи да съм техния кандидат. Никога допреди това не съм я познавал".

"От две години водя сериозна борба за оцеляването на българските ВВС. Аз нееднократно издигах глас в несъгласие с политиката на министъра на отбраната, за оцеляване на авиацията, за оцеляването на хората... Имаше доста коментари, явно хората са видели в мое лице човек, който има кауза да отстоява националните интереси", обясни той.

Генералът коментира, че поканата за президент от страна на Корнелия Нинова го шокирала, но тълкуването на оставката му от премиера след това го накарало да приеме. 

Радев заяви, че съжалява за разцеплението в лявото пространство около кандидатурата му и оттеглянето на АБВ: "Това е ненавременна фрагментация в лявото. Аз нямам нищо против, ще се радвам да се върнат, но това е тяхна преценка".

Виж още: Татяна Дончева също влиза в битката за президент

Радев коментира и съвместната охрана на въздушното ни пространство:

"Имаме ситуация, в която имаме една срамна концепция за съвместен Еър полисинг, защото с нея оставаме единствената държава в НАТО, която има своя авиация и кани друга държава срещу заплащане. Проблемът е, че тази концепция е лансирана от български зам.-министър на отбраната, подкрепена е от висшето военно ръководство и министъра на отбраната, а не е наложена отвън".

"Винаги съм твърдял, че съвместната охрана с нашите съюзници е добър ход и добра подготовка, но не и да си плащаме за това. Попитайте министър Ненчев дали е предоставил небето ни, за безплатен тренинг на чужди летци, за което ще си плащаме? Това са милиони лева разходи. За мен това е странно. Ние във ВВС правихме всичко възможно България да не губи възможности и въздушен суверенитет защото оттук нататък е възможно да загубим и държавен суверенитет", заяви Радев.

Виж още: Ген. Радев: За министъра на отбраната моята експертиза не е от значение

Той обясни, че е на тази позиция от 2014 г. и неведнъж е отказвал да съгласува документи, писал е рапорти и докладни за подобряване на българската авиация. При първата му оставка премиерът Борисов го убедил да остане на поста си, като му обещал финансов ресурс за авиацията и придобиване на нов изтребител.

"Къде са поръчките за доставка на резерви части? Къде е в момента проектът за нов самолет? Всичко това е огромно протакане", обясни Радев.

Радев смята, че кампанията за президент до момента е обидна за хората. "Партията-държава не издига свой кандидат, а слогани", аргументира се кандидатът на БСП.

На финала на разговора Румен Радев призна, че живее с втора жена, но уточни, че тя е негова съпруга. Той подчерта, че майката на децата му е прекрасен човек и се разбират относно грижите за децата им.

Източник: Би Ти Ви