Светлината в погледа била самостоятелно авторско решение, което не било съгласувано

Съдбата на светещите очи на паментика на цар Самуил ще бъде решена от специална комисия в общината. Скулптурата на великия български владетел беше открита вчера по време на тържествена церемония до базиликата "Св. София" с участието на президента Росен Плевнелиев и Негово светейшество патриарх Неофит, пише "Монитор".

Сред критиките към паметника бяха претрупаност, историческа недостоверност, но най-много негативни реакции отнесе погледът на на българския владетел, който свети в тъмното.

Очите са направени от шлифовани полускъпоценни камъни оникс, а зениците от гагат, като в очните кухини има диодно осветление. Самият поглед трябва да е строг, но не плашещ (по идея на автора).

Светлината в погледа била самостоятелно авторско решение

Идеята със светещия поглед не е съгласувана нито с общината, нито с дарителите на монумента. Хайтов заяви, че очите ще светят и никой не му е давал конкретно задание.

"Нито какво да има долу в краката на патъците, нито тук горе или каква корона да има. Няма задание. То е общ проект, обща визия, детайли няма", обясни скулпторът и допълни, че работа на автора е да реши какво трябва да се направи. Той беше категоричен, че не се чувства огорчен от критиките.

"Това е редовно, който не е свикнал с отрицателни оценки, да не се хваща с такива работи. Ако искат да го съборят, аз какво да направя. Паметникът е вече факт, а да погребеш факт е малко трудно", завърши авторът.

Виж още: Не можем да ги виним за патриотарщината

Накрая общината решава

Съдбата на светещия поглед ще бъде решена от работната група от експерти в Министерството на културата и Столична община ще се събере през следващите дни и ще прецени какво е въздействието има осветлението върху облика на монумента. Ако те решат, че погледът няма да свети- жицата ще се прекъсне без да се вадят очите.

"Проектът трябва ад се изпълнява така както е зададен, в този смисъл всякакви промени, които са правени, особено в последния момент, трябва да бъдат предварително съгласувани и одобрени", обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Източник: "Монитор"