От МВР отрекоха за напрежение в района на с. Нови хан, но потвърдиха, че в района са разположени допълнителни полицейски екипи

Полицията отново призовава гражданите да запазят спокойствие и да не се подават на провокации, след втора поредна нощ на безредици в столичния кв. Орландовци.

20 души са били отведени в столичните районни управления за неизпълнение на полицейско разпореждане и осуетяване на полицейска проверка, съобщиха от МВР и обобщават, че сериозни нарушения на обществения ред не са били допуснати.

Напрежението ескалира, когато протестиращи излязоха на улицата, а жандармерията ги пресрещна, като образува плътни кордони около тях. Това разгневи протестиращите и те започнаха да се блъскат в полицаите и да се опитват да разкъсат кордоните, за да стигнат до ромските махали, разказва БНТ.

Виж още: Велизар Енчев иска оставката на Бъчварова заради Гърмен и Орландовци

Според директора на СДВР Младен Маринов група от 25 души са се държали по-агресивно и са търсили конфликт с органите на реда. Установено е, че петима от тях имат криминални прояви.

Едва осем от общо 34-мата задържани с адресна регистрация в Орландовци и "Бенковски", останалите не са от района. Те са на възраст от 18 до 25 години. 

Междувременно полицията продължава да издирва още един участник в извършването на престъпление по време на побоя на 13 юни. Взети са максимални мерки за сигурност за предстоящия протест довечера.

Виж още: Кои са битите от роми в Орландовци

Тази сутрин от пресцентъра на МВР отрекоха да има напрежение в Нови хан, след като в нощта срещу 15 юни жители на селото заловили двама мъже със съмнително поведение, които полицията разследва за извършени в района кражби.

На автомобила, с който се придвижвали мъжете, са били нанесени материални щети. Според различни публикации става дума за граждански арест на роми, които се препитавали с кражба на кабели.

С цел превенция и опазване на обществения ред на територията на община Елин Пелин са разположени допълнителни полицейски екипи, уточняват от СДВР.

Източник: БНТ, пресцентър МВР