Граждани готвят нов протест пред сградата на бившия Партиен дом, където се помещава Централната избирателна комисия

Този път демонстрацията е заради неразгледани материали, свързани с агитация на чужд език, осъществявана от ДПС.

Място, дата и час на простеста

Протестът ще се проведе на 15 октомври в 18,30 ч., а сред организаторите му са част от лицата на протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и срещу кабинетът на бившия премиер Пламен Орешарски. Това са Бебо Халваджиян, Теодор Михайлов, Ася Стоянова и "ранобудния" студент Борис Рангелов.

"Разглеждането на видеоматериалите по сигнала е било отхвърлено с гласовете на членовете на ЦИК от квотата на ДПС Ерхан Чаушев, Севинч Солакова и Метин Сюлейманов, също Алексанър Андреев от БСП и самия председател на ЦИК Ивилина Алексиева от БСП", посочват организаторите на събитието.

Нарушена норма

Протестиращите обясняват, че с предизборната агитация на турски език е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език. Ето какво точно гласи тя:

Чл. 133. (1) Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

(2) Предизборната кампания се води на български език.