Според специалистите поне половината от въпросите в листовките са морално остаряли, ненужни и объркват курсистите

Нови правила за шофьорските изпити влизат в сила от догодина. Листовките вече ще бъдат от две части, като освен тестът, който се полагаше досега, курсистите трябва да се справят и с определен казус на пътя, заснет във видео клип.

Досега по-голямата част от теоретичните изпити се провеждаха в кабинетите на учебните центрове. Дрига идея е до края на годината теоретичните изпити да се провеждат в т.нар. "бели стаи", които представляват звукоизолирани кабини, съобщава Нова телевизия.

Според представители на бранша поне половината от въпросите в листовките са ненужни и объркват курсистите, тъй като "не отговарят на реалните ситуации и на реалните пътни условия".

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи това са въпроси от преди 30 години, които вече нямат никакво адекватно отношение към пътната безопасност. Затова до следващата пролет сложните въпроси ще отпаднат. За сметка на такива, свързани с конкретни ситуации на пътя.

"70 % от въпросите трябва да са ситуационни въпроси, които да тренират водачите как да реагират при определени ситуации", смята Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.

В крайна сметка въпросите в листовките ще са по-малко. Но към теоретичния изпит се добавя и втора част. На таблета курсистите ще гледат кратък клип, след което ще отговарят на въпроси с конкретни казуси.

"За да може да се прецени до каква степен той се ориентира в пътната обстановка и до каква степен може да отрази опасностите и нарушенията, които могат да бъдат допуснати", обяснява Дамян Войновски от ИА "Автомобилна администрация".

Нововъведение са и т.нар. "бели стаи". Всяка от тях представлява отделна кабинка, с камера, таблет и скенер.

"Когато се засече електронно устройство, сигналът ще се предава до центъра в залата за наблюдение, където експерти ще могат да наблюдават и ще се проверява съответния кандидат", обясни Дамян Войновски.

Автошколите обаче искат изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. И съдят министерството. „Корупцията се намира в ДАИ и това, което се прави е, за да искат много пари от изпитваните, за да си вземат изпитите”, смята Борис Гаврилов, собственик на автошкола.

Крайният вариант на новите листовки ще е готов през март догодина. От тогава и изпитите се провеждат изцяло в новите кабинки. Заради извеждане на обучението на кандидат-шофьорите извън кабинетите на учебните центрове към тези на ДАИ - шофьорските школи готвят протести.

Източник: Нова телевизия