До 10 години затвор грозят проф. Ваньо Митев заради нарушенията, извършени при управлението му

Прокуратурата е започнала разследване срещу бившия ректор на Медицинския университет-София проф. Ваньо Митев, съобщиха от държавното обвинение. То е за престъпление по служба и за безстопанственост. Досъдебното производство е започнало днес, а обвинения на бившия ректор още не са повдигнати. 

Разследването се базира на предварителен одитен доклад на министерството на образованието. Според него проф. Митев неправомерно е премахнал един студентски стол. 

"Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерски съвет за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки, че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол", пише в съобщението. 

Освен това са открити нарушения при обучението на студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Кипър и Германия. "Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София, където са уредени структурата и функциите на органите на управление на отделните и обслужващи звена, и филиали на университета. 

Установено е, че в периода 2014 г. - 2016 г. МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по "Медицина" и "Дентална медицина". 

За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8000 евро. 

Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години. Тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор", пише в съобщението на прокуратурата.

Според прокуратурата има и данни за безстопанственост на база на харчени бюджетни средства. Става дума за командировки на проф. Митев до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др. "Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост модел "Range Rover Sport 4х4" през 2014г. на стойност 177 108 лв.", пише в съобщението. Одиторите на МОН са дали становище, че колата е купена в нарушение. 

Междувременно стана ясно, че акад. д-р Ваньо Митев е прекарал 417 дни от управлението си на университета в командировки до общо 68 дестинации. 

Професорът може да лежи в затвора заради нарушенията, извършени при управлението му, които бяха констатирани при одит на Министерството на образованието и науката.