Бизнесменът и издател определи обвинението срещу него като "скалъпено и клевета, която прокуратурата разпространява два месеца преди изборите"

Сделката за продажбата на държавния дял в ЕВН е била контролирана и одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), Агенцията по приватизацията и Министерски съвет. Ако е имало нередности те са в органите, които трябва да вземат отношение, а самият надзор е одобрил проспектите за публичното предлагане. Това коментира Иво Прокопиев по Би Ти Ви по повод обвинението, че е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъпление по служба по повод сделката.

Прокопиев беше категоричен,че делото е скалъпено и е клевета, която прокуратурата разпространява два месеца преди изборите.

По думите му той самият не разбира обвинението. 

"Попитах за допълнителна информация, тъй като нямам отношение към тази сделка. Независимо, че нямам пряко участие, прокуратурата е избрала едната от трите сделки и е навързала политическия си сюжет", коментира той и добави, че при нередности защо не е обвинен и за другите две продажби - за дяловете на ЧЕЗ и Енерго Про.

Прокопиев припомни, че в периода на сделките дори не е бил в страната, а инвестицията му в "Алфа финанс холдинг", който притежава инвестиционния посредник по сделките „Булброкърс”, няма никакво отношение.

При борсова сделка пазарът определя цената, а не оценител, добави издателят на "Капитал" и "Дневник". Според него атаката на държавното обвинение идва в отговор на редакционната политика на двете издания, които по думите му са "очевидно неудобни за корупционния картел".

Вчера прокуратурата повдигна обвинения на бизнескмена по сделката за продажба на акциите на държавата в "ЕВН Електроразпределение България" АД. Преди него клиенти на прокуратурата станаха двама бивши министри - на икономиката и енергетиката - Трайчо Трайков, и на финансите - Симеон Дянков.

Трайчо Трайков бе привлечен в последните дни на миналата година. Предстои обвинение да бъде повдигнато и на бившия финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков.

Иво Прокопиев пък е обвинен в това, че в периода месец май - месец юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията, съобщиха от СГП.

Прокопиев е с мярка за неотклонение "подписка".

Във "Фейсбук" Прокопиев коментира съобщението на прокуратурата: 

"Намирам обвинението на прокуратурата срещу мен за абсурдно и нелепо, нямащо нищо общо нито с фактите , нито с правото. От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившият финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил. В същността си „обвинението“ е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки. Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически".