Въпреки ръста в производството на сурово мляко

Близо 4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направено от Министерството на земеделието, съобщава БНР.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка. 93% от преработеното мляко е краве, останалите 7% се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хил. тона кисело мляко, 53 хил. тона сирене и 20 хил. тона кашкавал.

Най-сериозен ръст статистиката отчита в интереса към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило с 60% за година.

Независимо че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка близо 40 млн. литра сурово мляко от държави членки на ЕС.

Източник: БНР