Парламентът се събра на първо заседание в пленарната зала след лятната ваканция

Първото заседание на Народното събрание след лятната ваканция включваше декларации от лидерите на осемте парламентарни групи, които обявиха приоритетите си за есенната пленарна сесия.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че още тази седмица ще бъде разгледан законопроектът за борба с корупцията сред заемащите висши длъжности в администрацията. Той отчете повишаване на приходите от здравни вноски и очерта някои от основните теми на своята партия:

"България като член на ЕС трябва по-активно и настойчиво да отстоява националния си интерес в търсенето на общи решения на бежанската криза. Най-важното е обаче по темата да се говори открито, защото у хората остава убеждението, че това е тема табу. Парламентарната група на ГЕРБ ще реагира с пакет от инициативи, за да прекрати

огромната национална трагедия, породена от постоянните тежки катастрофи

по пътищата на страната. От тази трибуна искам категорично да заявя, че парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи промени на изборното законодателство в последния момент, защото това не е в стила на демократичните традиции, нито пък е от полза за самия изборен процес", обяви Цветанов и пожела успех на всички народни представители през новия политически сезон.

Председателят на групата на "БСП лява България" Михаил Миков увери, че през тази парламентарна сесия социалистите ще бъдат изключително настойчиви по въпросите на социалната политика, демографската криза, енергетиката: 

"Мълчанието по етническото напрежение, мълчанието по онези ангажименти, които президентът е поел - 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) да отидат за отбрана, от бюджета... ние категорично ще продължим да отстояваме друга позиция... Цяло лято имаше

мълчание по въпроса за бежанците,

България понася много тежки репутационни последици от това мълчание на правителството", убеден е Миков.

Лидерът на ДПС Лютви Местан говори за общите приоритети на управляващите и призова да спрат анти-ДПС нагласите:

"Вместо да вземе да се разберете, вие избирате да компенсирате липсата на идейна спойка с друг източник на управляващо единение. Естествено, това е ДПС. И това не може да не поражда тежка криза на политическата идентичност на дясното, което предпоставя ценностната и политическата криза... България се нуждае от управление на развитието и

нова формула на властта,

местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза", категоричен беше Местан.

По предложение на ГЕРБ като първа точка в програмата беше записано второ четене на законопроекта за предучилищното и училищното образование, а като втора точка - първо четене на промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Пред служебния вход депутатите бяха посрещнати от протестиращи граждани, които настояват за бързи промени в правосъдната система. Демонстрантите искат наказания за магистратите, укрили престъпления, и създаване на парламентарна комисия с гражданско участие, която да разследва дейността на висшите представители на съдебната власт.

Гражданската инициатива "Обществен съвет за правосъдие" се обявява и против съдебната реформа, като основната критика е срещу разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии.

Междувременно се предвижда в комисия ще бъде обсъден новият вариант на промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт. Законопроектът беше внесен в края на лятната сесия с подкрепата на повечето парламентарно представени сили.

Съкратеният вариант на промените в конституцията, свързани с главата за съдебната власт, беше подписан от 180 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт, голяма част от Българския демократичен център и трима независими.

Източник: БНР