Делото за липсващите седем секретни доклада, за които се твърдеше, че са изгубени от бившия премиер, приключва по давност

Делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за седем липсващи секретни доклади приключва по давност, стана ясно от заседанието на Апелативния съд вчера. 

Това става след искане на защитата, на което прокуратурата не възрази, съобщава БНТ. 

След години връщания и отлагания - през декември миналата година първата инстанция оправда бившия премиер - като посочи, че няма доказателства нито да е загубил документите, нито че папките са съдържали държавна тайна.

След заседанието адвокат Васил Василев коментира, че клиентът му не би завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, защото е наясно, че обезщетенията ги плащат хората.

"Прекратяването е резултат на това, че г-н Станишев не желае и ден повече да търпи това, което прави прокуратурата, изпълнявайки в случая абсолютна поръчка за наказателно преследване", коментира защитникът на Станишев адвокат Васил Василев. 

"Произволът на прокуратурата в България, на полицията, абсолютно незаконосъобразното предявяване на обвинения, при това целенасочено много пъти и по поръчка срещу политически фигури, е нещо, което може да се спре само чрез съдебна реформа. Към настоящия момент обаче никой не говори за съдебна реформа. Промените във ВСС са буквата "ер голям" от нужната реформа. Нито е достатъчно, нито ще свърши работа. Там същите хора, които кадруваха преди, кадруват и сега. От това няма да се промeни съдебната система", допълни още адвокат Василев.

Източник: БНТ