Правителството се очаква да даде мандат и за закупуване на нови изтребители

От средата на 2016 г. и други държави от НАТО може да се грижат за сигурността на въздушното ни пространство. Това е идеята на проекторешение, което вчера беше внесено от военния министър Николай Ненчев в Министерския съвет и ще бъде обсъдено на днешното му задание.

В проекта се предвижда министерствата на отбраната и на външните работи да получат мандат за започване на преговори с други страни членки на НАТО за съвместна охрана на въздушното ни пространство от средата на 2016 г.

Край на живота на старите МиГ-ове

Тогава и последните пет самолета "МиГ-29" на българската армия приключват летателния си ресурс. Така на практика България остава без бойна авиация. Според министерството на отбраната спасителният вариант е да се търси помощ от друг член на НАТО.

Целта е въздушното ни пространство да има охрана, докато бъдат доставени нови изтребители. Очаква се днес правителството да даде мандат и за започване на преговори за покупка на изтребители. И двете решения ще бъдат представени от министър Ненчев на срещата на военните министри на НАТО в Брюксел в сряда.

Освен балкански държави, може и други страни от НАТО да се включат в защитата на въздушното ни пространство. България има подписани споразумения за "Ер полисинг" с Гърция и Румъния, а с Турция все още остава подписване на техническо споразумение. От трите държави най-голям шанс имат преговорите с Гърция.

Засега не е ясно и колко ще струва съвместната охрана на българското въздушно пространство. Прогнозите са, че ако подобна операция продължи много дълго, цената е поне 30 млн. евро на година. Идеята на военното министерство обаче е да не се стига дотам и до края на септември да има класация на офертите и избран доставчик на нов модел бойни самолети.

Виж още: България ще охранява въздушното пространство на Македония

Нови изтребители, може и на старо

Правителството планира да купи между 12-16 изтребителя, като няма ограничение дали те ще са нови или втора употреба. Основният избор е между щатските изтребители F-16 и шведските "Грипен". Намеренията на МО са да бъде създадена работна група, която да поиска обновяване на получените досега оферти за двата самолета.

Предложенията за F-16 са основно за втора употреба от Гърция, Израел, Португалия и САЩ. Нови предлагат само от "Грипен". Вероятно в надпреварата ще се включат и втора употреба "Юрофайтър", които ни предлагаше Италия, но шансовете им не са много големи поради цената на самолетите и поддръжката им.

Очакваната цена за поръчката на нови изтребители е около 1,5 млрд. лв. Тъй като сумата е много голяма, идеята на военните е да поискат от доставчика 4-годишен гратисен период, преди да направят първото плащане.

Източник: в. "Сега"