Столична община е дала разрешение за строежа на 77-метров небостъргач на бул. "България"

Три места за строителство на небостъргачи в София предвиждат предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те ще бъдат представени другата седмица, съобщи пред общинските съветници от транспортната комисия главният архитект на София Здравко Здравков.

Той не посочи кои ще са местата за високото строителство. Те щели да бъдат представени с целия пакет предложения за законодателни промени, пише "24 часа".

Според запознати обаче със сигурност строителството на високи сгради в София ще бъде разрешено на бул. "Цариградско шосе" - там вече има няколко и се строи още един небостъргач. Другото място ще е при продължението на бул. "Царица Йоанна", а третото - северните територии зад Централна жп гара.

Виж още: Фандъкова: Високото строителство в София да се ограничи със закон

Всяко искане за строителство на сгради над 75 м в центъра и в кварталните центрове ще се подлага на обществено обсъждане. Задължително общината ще търси мнението на гражданите и при всяко искане за строителство на сгради над 125 м, предвижда нова наредба за обществените обсъждания, предложена от арх. Здравков.

Вчера стана ясно, че Столична община е дала разрешение за строежа на 77-метров небостъргач на бул. "България" на ъгъла с ул. "Борово". Инвеститор е "България билдинг".

Възможността да се построи толкова висока сграда на мястото е, че в началото на годината инвеститорите са поискали промяна на устройствения план на парцела с цел разделянето му на три части. Едната от тях ще бъде със статут на обществено ползване, тъй като при този вид парцели няма ограничение при височината на строителство, защото попада в градски център от първо до трето ниво. Според компанията инвеститор парцелът им е именно такъв.

След промяната на проекта върху всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване.

Източник: "24 часа", "Дарик"