Премиерът заплашва реформаторите с време разделно, а патриотите се канят да напускат коалицията, ако падне тавана на секциите в чужбина

Събитията от последната седмица доведоха до сериозно разклащане на управляващата коалиция у нас. Предизборните борби и дупките в изборното законодателство заплашват целостта на коалицията и поставят под съмнение бъдещето на кабинета в този му вид във момент, когато идва време да се определя държавния бюджет за следващата година. 

Слбъсък между премиера и реформаторите, от една страна, и заплахи от патриотите за напускане на коалицията, от друга. 

"Време разделно", ама по Бойко Борисов

Всичко започна от петък, когато премиерът Бойко Борисов атакува остро коалиционните си партньори от Реформаторския блок заради поведението, което имат в парламента. Борисов им даде ултиматум "да се държат като управляващи" или ще настане "време разделно" и кабинетът ще бъде преформатиран. 

"Откъде накъде Реформаторите ще се правят на опозиция днес тук. 7 министри. Търпението им се изчерпало и групата днес иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде накъде те ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще ми се правят на опозиция", заяви тогава Борисов.

Той даде да се разбере, че знае какво говорят коалиционните партньори зад гърба му: 

"Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?".

Разривът в отношението между ГЕРБ и Реформаторите дойде от спора кой е създал опцията "Не подкрепям никого" в Изборния кодекс - нещо, в което двете партии се обвиняваха една друга. 

Реформаторска клетва във вярност

Отговорът на реформаторите не закъсня и министрите от РБ се извиниха на премиера бързо.

"Прав сте господин премиер. Абсолютно безотговорни сме за бежанците, ние, всички политици, пред лицето на голямата вълна. Аз знам усилията ви за бежанците", заяви военният министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев. 

"Коалицията и третата партия в управляващото мнозинство препотвърдиха подкрепата си за управлението, подкрепата си за правителството", подчерта здравният министър Петър Москов, но призна, че все пак има напрежение, но то се дължи на предизборната кампания.

"Никой не е поставял въпроса дали някой подкрепя ГЕРБ - всяка от партиите потвърди подкрепата си за управленската програма", категоричен беше здравният министър.

Депутатът от РБ/ДБГ Найден Зеленогорски уточни, че по-рано днес е било проведено съвместно заседание с парламентарната група на ГЕРБ и е било преценено на извънредното заседание във вторник да се обсъждат въпроси, свързани с АЕЦ „Белене” и с промените в Изборния кодекс.

"Понякога се появяват и искри. Нашата оценка е позитивна към нашите министри и към министрите от правителството. Не сме чули от никого искане на оставки и напускане на коалицията", подчерта зам.-председателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски.

ДСБ в още по-ясна опозиция

Междувременно другата част от Реформаторския блок - ДСБ, призова призова министрите от Реформаторския блок да не се договарят с Бойко Борисов, а да работят за кандидата им Трайчо Трайков.

"Опасно, срамно и политически недопустимо е Борисов да дестабилизира държавата с предизборна цел. Заплахите срещу политически опоненти, бягството от парламентарен дебат и ограничаването на изборните права на българите в чужбина са свидетелство за недопустима слабост на премиера в кризисна международна обстановка. Нека Борисов поеме политическата си отговорност и подаде оставка след неизбежната изборна загуба, а не да хвърля държавата в хаос по време на кампания", се казва в позицията на ДСБ. 

В сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на партията Радан Кънев коментира темата:

"В тази ситуация Реформаторският блок има шанс да оцелее в две стъпки: Първо, да подкрепи силна обща кандидатура и второ, да се консолидира до ниво на единна организация, единно лидерство, единна програма", заяви Кънев.

Той си позволи и по-емоционално изказване по темата: 

"Абе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!"

И все пак е възможно РБ да излязат от управлението

Още през уикенда все пак от РБ започнаха да идват сигнали за евентуално еманципиране и напускане на кабинета. Първо от БЗНС публикуваха декларация, в която предлагат на останалите партии от блока при изчерпване на алтернативите да напуснат управлението и да се обявят за предсрочни избори. 

"Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика. Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни", е посочено още в декларацията. 

В понеделник пък от партията на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева - ДБГ - излязоха с позиция, че при слаби резултати на реформаторския кандидат за президент Трайчо Трайков, ще напуснат управлението на страната. 

Ако подкрепата, която получи РБ на 6 ноември е под 200 хил. гласа от "Движение България на гражданите" ще напуснат управлението, уточниха от партията. 

Патриотите плашат с излизане от коалицията

Междувременно появилите се отново брожения на българите в чужбина за пречките, които се създават пред това да могат да гласуват - броят на секциите, които да могат да се отворят в една държава, стана причина за друг скандал със заплахи в кабинета. 

Към момента съществува таван от 35 секции, които могат да се открият в рамките на една държава, който таван обаче беше атакуван от различни граждански организации, както и от омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че ще сезира Конституционния съд. За подобни промени се обявиха и от ГЕРБ. 

"Във връзка със спекулациите, че ГЕРБ е партията, която иска да възпрепятства гласуването на българите в чужбина днес имаме решение на Изпълнителната комисия, за да се прекратят спекулациите, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и после даде думата на Цачева, която изчете решението. 

"Следя отблизо дебата в публичното пространство за Изборния кодекс, които идват от наши опоненти и целят да нагнетят политическата обстановка. Важно е справедливо да бъдат отчетени резултатите от квадратчето "Не подкрепям никого", подчерта Цецка Цачева.

От ЦИК все пак решиха да запазят този максимум, като на изборите за президент и националния референдум на 6 ноември българите в чужбина могат да гласуват в общо 301 секции в 72 държави.

На фона на опитите за ревизиране на този максимум от 35 секции на държава от Патриотичния фронт и настоящата предизборна коалцияи "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО", които са и инициатори на поправката в ИК, която заложи ограничения брой на секциите за гласуване, обявиха, че "ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция".

Това заяви снощи кандидатът за президент на трите партии Красимир Каракачанов в предаването "Беновска пита" по Канал 3. 

Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните – членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна Турция безразборното създаване на секции и безконтролното гласуване, това за нас означава договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган, и ние напускаме. Ние не можем да подкрепяме правителство, което позволява това, е позицията на Каракачанов. 

Той за пореден път поясни, че безконтролното гласуване в Турция на български избори, е намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и застрашава националната сигурност.