Само Патриотичния фронт подкрепи предложението ветото на президента да бъде отхвърлено

Правната комисия подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс. Така спортният член 14 се връща за преразглеждане в пленарната зала.

Мотивите на държавния глава са свързани с изборните права на българите в чужбина. Росен Плевнелиев настоява те да могат да гласуват без ограничение. Според президента демокрацията живее чрез изборите и лошите практики при гласуването не трябва да разединяват хората. 

В позицията си Плевнелиев предупреждава, че ако депутатите приемат текстове, които нарушават основни права на гражданите, той ще сезира Конституционния съд.

В комисия депутатите от мнозинството се въздържаха, защото имало различни варианти за текстове за гласуването в чужбина, така че да се даде по-широк достъп до упражняването на правото на вот и да се гарантира националната сигурност.

Предложението НС да отхвърли ветото беше подкрепено само от двама депутати от Патриотичния фронт. Трима - от БСП и ДПС бяха "против", а 7 се "въздържаха" - ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ.

Виж още: Българи зад граница искат от президента да наложи вето върху изборния кодекс

Остро на ветото реагираха от Патриотичния фронт, като парламентарната група вече на няколко пъти преупреди, че ако не бъде отхвърлено, ще напуснат управляващата коалиция. 

"Ние от ПГ на ГЕРБ сме склонни да направим отстъпки, нямаме никакви претенции относно промените в гласуването, които бяха въведени в предишния Изборен кодекс", заяви Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.