МВР припомня основните правила за безопасност при обилни валежи, гръмотевични бури и силни ветрове

Възможността човек да бъде поразен от мълния е сравнително малка - 1:1 000 000, твърдят експерти. Въпреки ниския шанс обаче през последните дни у нас гръмотевичните бури отнеха живота на трима души.

Мълния уби пастир, докато пасял овцете си в пловдивското село Маноле, гръмотевици отнеха живота и на мъж от Стамболийски, а също така на строителен работник в София. В Добринище мълния рани една жена и разруши къща.

БНТ напомня, че в такива случаи се препоръчва да стоим далеч от едри домашни животни - коне, крави, волове, защото вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората.

Какви са останалите основни препоръки, за да се предпазим и да не допускаме подобни инциденти?

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. 

Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако по време на гръмотевична буря се намирате сред природата, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Виж още: Как да се действа при наводнение

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети - те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или на сърф в морето, бързо тръгнете към брега.

Виж още: Какво да правим при земетресение

По време на пътуване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, може да се спукат.

Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

Виж още: Съветите на EVN при буря с гръмотевици

Колкото до силните ветрове, те са често явление за територията на страната и са представляват опасност при особено голяма скорост на въздушните маси. Ако възникне смерч или необичайно силен вятър, следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията.

Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта.

Не оставайте дълго на открито - има опасност от падащи отломки и предмети от сградите. Влезте в дома си и затворете плътно вратите и прозорците.

Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата.

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път - спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси. Ако сте на полето или в планината - заемете ниски места и заслони.

Източник: Пресцентър МВР, БНТ