Демонстрациите срещу трудовата реформа във Франция отново доведоха до изблици на насилие

15 полицаи са пострадали при сблъсъците с демонстранти в Париж в четвъртък. Служителите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат групи маскирани, които трошаха витрини, обръщаха автомобили и хвърляха камъни.

Стотина участници в многохилядното протестно шествие във френската столица се отделили от основната група и започнали да събарят контейнери и да замерят с бутилки служителите на реда, които отговорили със сълзотворен газ. Има арестувани демонстранти.

Напрежението при поредния ден на протести срещу трудовата реформа в цяла Франция ескалира в сблъсъци с полицията при демонстрация в Париж и разпръснато от силите за борба с безредиците шествие в Нант. 16 души са арестувани в столицата, където близо 20 хил. души се включиха в демонстрация от Бастилията до Площада на нацията. 

Виж още: Франция забранява съобщенията от шефа в извънработно време

Арестувани са близо 80 души. Премиерът Мануел Валс обяви, че трудовата реформа, която предизвика гнева на французите, няма да бъде премахната, но може да бъде променена.

Французите са недоволни от реформата на трудовото законодателство, която дава на работодателите повече права при назначаването и уволняването на работници и отслабва влиянието на синдикатите.

Видео: Запалиха движеща се полицейска кола в Париж

Безредиците стават само две седмици преди в страната да започне Европейското първенство по футбол. Франция е в състояние на извънредно положение, наложено след кървавите атентати в Париж през ноември.

Източник: RT, Ройтерс