Европа отпуска още пари на южната ни съседка в замяна на строги реформи

Лидерите на еврозоната са постигнали единодушно съгласие да предоставят трети спасителен пакет за Гърция и да запазят страната във валутния съюз на Общността, предаде АФП.

"Срещата на върха достигна до единодушно прието съгласие. Всички са готови да използват програмата на Европейския механизъм за стабилност със сериозни реформи и финансова подкрепа", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Белгийският премиер Шарл Мишел написа на профила си в "Туитър" една дума - "Споразумение". Говорителят на кипърското правителство пък коментира в профила си срещата с думите: "Изглежда, че имаме сделка". 

Преговорите за съдбата на Гърция все още продължават. След цяла нощ обсъждания гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са изготвили спасителен проект, основан на компромиси, който ще позволи на Гърция да остане в еврозоната.

Въпросът за членството на Гърция в еврозоната не се поставя под съмнение, съобщи европейски дипломат в кулоарите на срещата.

Виж още: Защо гръцкото евро ще ни липсва

Проектът за спасение на Гърция от кризата ще бъде представен на лидерите на цялата еврозона за одобрение. В него са поставени сурови условия за южната ни съседка, като пред нея стоят тежки реформи.

Тежки реформи

Като за начало Гърция трябва да приеме структурни реформи, свързани с приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

Освен това южната ни съседка трябва да въведе нов Гражданско-процесуален кодекс, да осигури свободна конкуренция в редица сектори на търговията, фармацевтичната индустрия, млеко- и хлебопроизводство, също така да проведе масова приватизация, включително на държавното електроразпределително дружество и на други активи.

Кредиторите настояват и за промяна в Закона за колективното трудово договаряне, което да позволи на работодателите да съкращават по-лесно и да наемат по-конкурентни служители, приемане на законодателството, обещано от предишното правителство, което СИРИЗА отказваше да направи, и др.

Виж още: Кризата в Гърция може да върне хиляди безработни българи

Спортните въпроси

Два са спорните въпроси, по които лидерите още не са взели решение - създаването на международен фонд за държавни активи от приватизацията на стойност 50 млрд. евро, с който в бъдеще да се покрива част от гръцкия дълг. Атина е твърдо против такава мярка

Вторият спорен момент е настояването на Ципрас за по-слабо участие на Международния валутен фонд в бъдещата финансова програма за реформи.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция. Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне.

Източник: ДПА, АФП, Ройтерс