Премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати министър Лиляна Павлова да убеждава новоизбрания президент, че всичко е наред по поръчката, но в крайна сметка тя бе спряна отново

Отново е спряна обществената поръчка за 200 млн. лв. за тол системата, която предизвика много въпросителни и провокира реакцията на новоизбрания президент Румен Радев. Съобщението за спирането е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е уведомила Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че е постъпила нова жалба по процедурата. Така че агенцията отново временно ще спре обществената поръчка до произнасянето на КЗК.

Това се случва ден след като новоизбраният президент Румен Радев поиска да бъде спряна обществената поръчка на АПИ за тол система, обявена на 29 декември 2016 г.

Във "Фейсбук" Радев написа:

"Съобщение на сайта на Агенция Пътна Инфраструктура от 29 декември 2016 г. ни информира, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Офертите се подават до 17 ч. на 5 януари 2017 г. и ще бъдат отворени на следващия ден – 6 януари, информира още съобщението. 

Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като "неизбежна". 

Без да оспорвам законността му, намирам това решение за политически спорно. Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС". 

Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на министрите да спрат всички поръчки.

"Едно нещо препоръчвам - ако искате, забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате", заяви Борисов. 

Само няколко дни по-късно той спря две обществени поръчки, направени от спортното министерство.

АПИ излезе с позиция във връзка с мнението на Румен Радев относно обществената поръчка за тол таксите.

От пътната агенция са категорични, че спазват препоръката на премиера Бойко Борисов да не се обявяват нови обществени поръчки. Освен това въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ до този момент не били обект на консултации с президентската институция.

Те намират, че съобщението от сайта им е цитирано изключително коректно, тъй като не става въпрос за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, която е обявена преди повече от девет месеца.

В позицията до медиите си припомня, че поръчката за тол системата е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й тя временно е спирана неколкократно. Това се е наложило заради обжалвания. Възобновявана е след произнасяне на компетентните институции - КЗК и Върховния административен съд (ВАС).

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да разговаря с избрания за президент Румен Радев във връзка с публикуваното от него мнение за възобновената от АПИ обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона.

Целта е да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на новоизбрания президент Радев, се казва в съобщение на Министерския съвет.

Източник: в. "Сега"