Гаврите с преподаватели са още един от големите проблеми в българското образование

Българското образование си има много проблеми. От ширещата се функционална неграмотност, през това, че преподаваното не подготвя учениците за реалния живот, та до това, че самите учители не са мотивирани да си вършат работата и все по-малко хора всъщност искат да преподават. 

Но съществува и друг проблем - самите ученици. Липсата на уважително отношение към учителите от страна на учениците може да бъде изключително деструктивно за целия образователен процес. Дискредитирането на учителя, отнемането на авторитет чрез различни шеги или откровени гаври откровено вредят и нямат място в училище. Поне не би трябвало да имат. 

Темата отново става актуална, след като десетокласници от професионалната гимназия по механотехника и транспорт "Никола Вапцаров" в Стара Загора публикуваха в интернет видео, на което се вижда как част от тях се гаврят учителка по английски език в час.

В кадрите се вижда как няколко ученици се държат арогантно с учителката Павлина Колева и пръскат вода в класната стая. Клипът вече е гледан хиляди пъти в интернет, той буквално взриви социалните мрежи и предизвика възмущение.

Липсващата дисциплина е проблем, сериозен проблем

Като цяло проблемът с дисциплината в училище и с поведението на учениците е на дневен ред. Съвсем наскоро няколко ученици публикуваха видео как пушат марихуана в класната стая, нарушавайки както училищният правилник, така и закона. 

С годините в интернет попадаха десетки клипчета на подобни гаври и явно неспазване на дисциплината в училище. Ако искаме нещо в образованието да се промени обаче, този процес на неуважение и дискредитиране на учителската професия трябва да спре. И всичко започва от възпитанието вкъщи. 

Ако още от най-ранна детска възраст не се заложи в ума на децата, че учителят е авторитет и трябва да се слуша, процесът ще продължи. Десетките случаи на родители, които отиват в училище да въздават "справедливост" в името на децата си. 

Разбира се, едва ли всички учители са прави и няма нито един родител, срещу чието дете има тенденциозно отношение. Действително има учители, които не си разбират от работата и способността им да преподават е никаква или почти никаква. Но е факт, че подобни актове на агресия удрят по имиджа на цялата професия. Удрят по желанието на младите хора да стават учители. 

А когато след 10 години се окаже, че недостигът на преподаватели стане още по-явен, ще стигнем до простата истина - условията за учителите трябва да се подобрят. И отношението е едно от първите неща, които трябва да променим.