През последните години Ким Чен-нам живееше зад граница и критикуваше по-малкия си брат, който го измести от лидерския пост в Северна Корея

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит в малайзийската столица Куала Лумпур.

Местните власти съобщиха, че мъжът, който чакал полета до Макао, за да се прибере при семейството си, се почувствал зле на летището и е починал на път за болницата. Преди да издъхне, той споделил, че почувствал някой зад него да сграбчва лицето му.

45-годишният Ким Чен Нам, най-големият син на покойния Ким Чен Ир, напусна родината си, след като властта преди пет години пое не той, а брат му.

Според официални данни от разследването той бил отровен от две жени, за които се предполага, че са били агенти на Пхенян от виетнамски произход.

След преглед на кадрите от охранителните камери и разпит на таксиметровия шофьор, който ги откарал от летището, по-късно е била задържана заподозряна виетнамка.

Аутопсията трябва да покаже каква точно е била отровата, която според публикации се намирала в "отровни игли". Не липсват и спекулации, че атентаторките вече може да не са сред живите.

През 2001 г. Ким е заловен при опит да влезе в Япония с фалшив паспорт, като обяснил на властите, че планира посещение в "Дисниленд Токио", припомня Би Би Си. След инцидента той загубва благоразположението на баща си, който решава да предаде властта на по-малкия му брат.

След кончината на Ким Чен Ир той не присъства на погребението и провокира слухове, че е бил изгонен от страната. Прекарва по-голямата част от времето си зад граница, в Макао, Сингапур и Китай. През 2011 г. обаче японски медии го цитират да казва, че е противник на "династичното унаследяване".

Година по-късно в книга се появява друго негово мнение - че малкият му полубрат няма лидерски качества, унаследяването се е оказало провал, КНДР е нестабилна и се нуждае от икономическа реформа, подобна на китайската.

Това не е първият опит за покушение срещу него - севернокорейски разузнавач, арестуван в Южна Корея през 2012 г., признава, че се канел да организира убийството му чрез пътен инцидент.

Документите на покойния били на името на Ким Чол, което показва, че той е продължил да обикаля света под фалшива самоличност.

През почивните дни Северна Корея извърши успешен опит с балистична ракета, която прелетяла няколкостотин километра и паднала в Японско море. В извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН действията на Пхенян бяха заклеймени като сериозно нарушение на приетите резолюции.

Източник: Би Би Си, Си Ен Ен